Rekordszinten az USA-val szembeni kínai külkereskedelmi többlet

Rekordszintű kínai külkereskedelmi többlet alakult ki az Egyesült Államokkal szemben júniusban, amikor a teljes kínai exportnövekedés felülmúlta a várakozásokat.

A kínai vámszolgálat pénteken közölte, hogy júniusban az export 11,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Májusban a kivitel nagyobb ütemben, 12,6 százalékkal bővült. A kínai behozatal 14,1 százalékkal emelkedett júniusban a májusi 26 százalékos növekedést követően. Szakértők a kivitel szerényebb, 10 százalékos, a behozatal gyorsabb, 20,8 százalékos növekedésére számítottak a múlt hónapra.

Júniusban 41,61 milliárd dolláros kínai külkereskedelmi többlet alakult ki, nagyobb a várt 27,61 milliárd dollárnál. Májusban 24,92 dolláros külkereskedelmi többlete volt Kínának. Az idei első hat hónapban a kínai export 12,8 százalékkal, az import pedig 19,9 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban Kína exporttöbblete 2008 óta a legnagyobb, 28,97 milliárd dollár volt. A májusi aktívum 24,58 milliárd dollárt tett ki. Az idei első hat hónapban 133,76 milliárd dolláros többletet halmozott fel Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben.

Az USA és a Kína közötti áruforgalomban tavaly 375 milliárd dollár volt a hiány az amerikai fél rovására. Washington a múlt héten 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetett ki pótvámokat a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. A tényleges ok azonban az, hogy ezáltal is csökkentsék az amerikai kereskedelmi hiányt. Kína azonos arányú ellenintézkedést hozott.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »