Pakisztán 30 darab katonai helikoptert vesz a törököktől

Törökország szerződést írt alá Pakisztánnal 30 darab T129 ATAK típusú katonai helikopter eladásáról, amivel Ankara eddigi legnagyobb védelmi ipari exportüzletét kötötte meg – jelentette pénteken a török média.

A török elnöki hivatalhoz tartozó védelmi ipari igazgatóság közleménye szerint a Török Légi és Űripari Részvénytársaság (TUSAS), valamint a pakisztáni védelmi minisztérium között folyó tárgyalások eredményre jutottak.

Az adás-vételi szerződés egyúttal logisztikai elemeket, valamint a helikopterekkel kapcsolatos képzésre, továbbá a lőszerekre és a pótalkatrészekre vonatkozó részeket is tartalmaz. Azt mindazonáltal egyik török médium sem közli, hogy az üzlet keretében Pakisztán mennyit fizetett Törökországnak.

A T129 ATAK támadó, illetve taktikai-felderítő helikopter. Kihívásokkal teli éghajlathoz és földrajzi körülményekhez fejlesztették ki. Mind tervezésében, mind gyártásában közös török-olasz termék, a török haderő és a belügyminisztérium használja. Az első darab 2009 szeptemberében indult próbaútra. Maximális sebessége 278 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága pedig 6100 méter.

A pakisztáni haderő Törökországban és Pakisztánban is többször tesztelte a helikoptert.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »