Ismét több oldalról bombázták Szíriát

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges Hálid ibn al-Valíd Hadserege nevű szervezet uralta területeket bombázta szerdán a szíriai és az orosz légierő Deraa tartományban. Csütörtökre virradóra pedig azt jelentették, hogy izraeli harci repülőgépek több rakétát is kilőttek a szíriai hadsereg állásaira a délnyugati el-Kuneitra tartományban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a kormányerők több tucat hordóbombát dobtak le a dzsihadisták ellenőrizte területeken. A légicsapások anyagi károkat okoztak, halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Hálid ibn al-Valíd Hadserege Deraa tartomány területének körülbelül 6,6 százalékát tartja ellenőrzése alatt az Izrael által megszállt Golán-fennsík, Szíria és Jordánia közötti hármashatár térségében.

A szíriai hadsereg és szövetségesei hétfőn öt év után először megközelítették a Hálid ibn al-Valíd Hadserege ellenőrizte területeket, és jelenleg erősítésre várnak, hogy megindítsák a támadást a dzsihadisták ellen. A szíriai polgárháború fejleményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén beszámoló szervezet szerint a dzsihadisták mintegy 30 ezer civilt tartanak fogva, hogy élőpajzsként alkalmazzák őket a hadsereg és szövetségeseinek támadásai során.

Az emigráns szervezet beszámolt arról is, hogy a szélsőséges iszlamistáknak heves tüzérségi harcokat követően sikerült elfoglalniuk a Zajzúntól északra található Hait települést a lázadóktól. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója elmondta: a hadsereg a héten kötött megbékélési megállapodást a felkelőkkel, akik Hait települést ellenőrizték a radikálisok betöréséig. Az egyezmény értelmében a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők jelenleg egy kilométerre tartják magukat Haittól.

A kormányerők a tartomány területének több mint 80 százaléka felett szereztek ellenőrzést az offenzíva június 19-i kezdete óta. Az OSDH egyik legutóbbi összesítése szerint legkevesebb 162 civil, köztük 32 gyerek és 33 nő vesztette életét a tartományban folyó harcok során.

Kapcsolódó cikkeink:

Izraeli harci repülőgépek több rakétát is kilőttek a szíriai hadsereg állásaira a délnyugati el-Kuneitra tartományban – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva csütörtökre virradóra. A SANA úgy tudja, az Izrael által megszállt Golán-fennsík határán túl lévő Hader, Dzsabha és Tel Kurum településeknél végrehajtott támadásokat a szíriai légvédelem elhárította, a kilőtt rakéták egy részét sikerült megsemmisíteni, és csak anyagi kár keletkezett.

Az izraeli hadsereg időközben bejelentette: három szíriai katonai állásra mértek csapást válaszul arra, hogy egy szíriai drón szerdán behatolt izraeli területre. A közlemény szerint a zsidó állam fegyveres erői a továbbiakban is határozottan fel fognak lépni az izraeli szuverenitás megsértésére irányuló próbálkozásokkal szemben, s megvédik az izraeli állampolgárokat a fenyegetésektől.

„Az izraeli hadsereg a szíriai rezsimet tartja felelősnek mindazért, ami területén történik, s óva inti az izraeli erők elleni további cselekedetektől” – közölte szerdán Jonathan Conricus, a fegyveres erők szóvivője. Mint mondta, a szíriai területről indított pilóta nélküli repülőgépet attól a pillanattól befogták, hogy belépett a határ mentén húzódó demilitarizált övezetbe. Conricus úgy fogalmazott, hogy az izraeli hadsereg számos forgatókönyvre felkészült, s továbbra is kész cselekedni az izraeli állampolgárok biztonságának szavatolása érdekében.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel összefüggésben megjegyezte: „Szeretném hangsúlyozni, hogy a légterünk és szárazföldi határunk megsértésére irányuló mindennemű kísérletet el fogunk fojtani”.

Forrás: MTI/AP/EFE/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »