Az USA rákapcsolt Irán pénzügyi elszigetelésére

Az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek felszámolt egy hálózatot, amelynek segítségével Irán jogtalan forrásokra tett szert – jelentette be egy magas rangú amerikai tisztségviselő csütörtökön.

A 2015-ös iráni atomalku május eleji felmondását követően Washington fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megnehezítse az iszlám köztársaság kereskedelmét és valutához való hozzáférését.

„Közösen felszámoltunk egy valutaváltó hálózatot, amely dollármilliókat juttatott a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének” – mondta Sigal Mandelker, az amerikai pénzügyminisztérium illetékese. Mandelker úgy tudja, hogy az emírségek pénzügyi hálózatát használó, különféle térségbeli Irán-barát szervezeteket támogató csoportot májusban számolták fel. A hálózatot az iráni központi bank magas rangú tisztségviselői vezették fedőcégek és hamis dokumentumok segítségével.

Június elején az Egyesült Arab Emírségek jegybankja bejelentette, hogy hét valutaváltó cég tevékenységét korlátozta a pénzmosásra vonatkozó törvények és egyéb jogszabályok megsértése miatt. Az Egyesült Arab Emírségek Irán hagyományos kereskedelmi partnere, 2017-ben csaknem 20 milliárd dollár értékben exportált árut az iszlám köztársaságba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint.

Az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselője Szaúd-Arábiát és Kuvaitot is felkereste, hogy megnyerje támogatásukat az amerikai nyomásgyakorláshoz. Mandelker biztosított afelől, hogy az Öböl menti országok kormányai és pénzintézetei szorosan együttműködnek Washingtonnal, mert egyetértenek abban, hogy Teherán befolyása káros a régióban. A tisztségviselő elmondta, hogy az Egyesült Államok nemcsak az iráni bevételek nagy részét kitevő olaj-és gázexportot, hanem általában véve az iráni kereskedelmet igyekszik ellehetetleníteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »