Trump a NATO-ban is új játékszabályokat vezetne be

Jelentősen és folyamatosan növekszik a tagállamok a védelmi hozzájárulása, a hidegháború óta most a legmagasabb az európai és globális védelemre fordított kiadások összege – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben. Donald Trumpnak viszont ez nem elég, immár mindenkitől a GDP 4%-ára rúgó védelmi kiadásokat várna el.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta, hogy a tisztességes tehermegosztás megerősíti a szövetséget, annak hitelességét, a tagállamok közötti szolidaritást és szükség esetén a gyors reagálási képességet. A tagállamok elkötelezték magukat amellett, hogy javítsák a védelemre fordított költségek és a felelősség megosztásának egyensúlyát – fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint nyolc tagország – az Egyesült Államok mellett Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – várhatóan már idén teljesíti azt a 2024-ig szóló célkitűzést, amely szerint a tagállamok bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják.

Trump változtatna a szabályokon

Donald Trump amerikai elnök viszont továbbra is kevesli a tagállamok hozzájárulását, és szerdán felszólította a NATO tagállamait, hogy emeljék védelmi kiadásaikat a bruttó hazai termékük (GDP) 4 százalékára, a korábbi hivatalos elvárás duplájára – közölte Rumen Radev bolgár államfő az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében.

„Trump elnök szólalt fel először, és felvetette, hogy nem elegendő a GDP 2 százalékára növelni a katonai költségeket, hanem 4 százalékot kellene elérni” – mondta Radev.

Újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy az ülés hangulata „nem volt a legkellemesebb”, mindenki azon töprengett, vajon mennyire gondolhatta komolyan Trump, amit mondott. Az amerikai Fehér Ház egyik szóvivője később megerősítette, hogy Donald Trump a védelmi kiadások elvárt szintjének emelését sürgette, és elmondta, az elnök erről már a tavalyi NATO-csúcson is beszélt.

Sajtótájékoztatóján megkérdezték erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, aki úgy vélekedett, hogy először a hivatalos, jóváhagyott elvárásoknak kell eleget tenni, márpedig a szövetségesek jó úton haladnak efelé.

A NATO tagországai 2014-ben vállalták, hogy tíz éven belül GDP-jük 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »