Koreai atommentesítés: összefog az USA, Japán és Dél-Korea

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea külügyminiszterei vasárnap Tokióban megegyeztek arról, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, és mindaddig nyomást gyakorolnak Észak-Koreára, míg meg nem valósul a nukleáris leszerelés.

A tokiói látogatáson tartózkodó Mike Pompeo amerikai, Kono Taro japán és Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter hangsúlyozta: mindaddig fenn kell tartani az amerikai gazdasági szankciókat, amíg Phenjan nem tesz kézzelfogható lépéseket az atommentesítés irányába.

„Megerősítettük megingathatatlan elkötelezettségünket háromoldalú együttműködésünk szorosabbra fűzésére annak érdekében, hogy elérjük: Észak-Korea teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul leszerelje nukleáris fegyvereit és rakétáit” – mondta a közös megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a japán diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap tájékoztatta ázsiai kollégáit arról, hogy mit sikerült elérni Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-i szingapúri csúcstalálkozója óta, amelyen Kim ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni. Trump hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserében.

Tokió, 2018. július 8.
Kono Taro japán külügyminiszter (j) amerikai hivatali partnerét, Mike Pompeót fogadja Tokióban 2018. július 8-án. (MTI/AP pool/Andrew Harnik)

Pompeo pénteken és szombaton Phenjanban tárgyalt. Az amerikai külügyminiszter gyümölcsözőnek nevezte a megbeszéléseket, amelyek – mint mondta – a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Pompeo Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével egyeztetett.

Észak-Korea értékelése szerint az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai „sajnálatos” kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington egyoldalúan, „banditajellegű” követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, ami miatt „meginoghat az atomfegyvermentesítést illetően eddig szilárdan vallott” eltökéltségük.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az amerikai külügyminiszter visszautasította Phenjan vádjait. „Ha banditajellegű követelésekről beszélünk, akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni” – szögezte le. Pompeo, aki vasárnap Vietnamot is felkereste, felszólította az észak-koreai vezetést, hogy kövesse a délkelet-ázsiai ország példáját az Egyesült Államokkal való megbékélés útján.

Hanoiban amerikai és vietnami üzletemberek előtt elmondott beszédében Pompeo felszólította Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy „mutassa fel a gazdasági növekedés vietnami csodáját” az Egyesült Államokkal való kapcsolatok javítása által, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok megtartja korábbi ellenségeinek tett ígéreteit.

Vietnam tapasztalata az Egyesült Államokkal való viszony normalizálására jó bizonyítékként kell szolgáljon Észak-Koreának arra, hogy lehetséges az Egyesült Államokkal való együttműködés és prosperitás több évtizednyi konfliktus és bizalmatlanság után – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI/dpa/Kyodo/AFP/Yonhap

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »