Több száz légicsapást mértek a délnyugat-szíriai lázadókra

Légicsapások százait mérték a deraa-i lázadókra a szíriai kormányerők és orosz szövetségesük az ország délnyugati részén – számolt be csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű emigráns csoport jelentése szerint a tartomány ellen indított támadások történetében soha nem tapasztaltak ennyire heves és borzasztó támadást. Az elmúlt 15 órában 600 légicsapás érte a felkelők uralta településeket. Az ellenzéki elsősegélyesek elmondták, hogy evakuálták a sebesülteket az azonos nevű tartományi székhelyről és a közeli falvakból.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy a kormányerők behatoltak a Deraától mintegy 12 kilométerre keletre található Szaida városába a lázadókkal folytatott heves összecsapásokat követően. A felkelők egy része később a közeli at-Tajíba településre húzódott vissza. Az OSDH szerint Szaida elfoglalásával a kormányerők körülbelül hat kilométerre vannak a Jordániával közös határnál található naszíbi átkelőhelytől, amelynek bevétele az offenzíva egyik legfőbb célkitűzése.

A négy nappal ezelőtti korlátozott mértékű légitámadásokhoz képest szerdán azt követően váltak példátlan intenzitásúvá a bombázások, hogy kudarcba fulladtak az orosz tisztek és a lázadók közötti tárgyalások. Az OSDH egyik beszámolója szerint a légicsapásokban életét vesztette egy család hat tagja Szaidában.

Ibráhim al-Dzsabavi, a tárgyalásokon a felkelőket képviselő Szabad Szíriai Hadsereg ellenzéki ernyőszervezet szóvivője elmondta: a problémát az jelentette, hogy az orosz fél ragaszkodott ahhoz, hogy egyszerre adják át a nehézfegyvereket, a felkelők azonban fokozatosan akarták átadni azokat azt követően, hogy az elmenekült emberek elkezdenek visszatérni otthonaikba, és a szíriai kormányerők oldalán harcoló, Irán támogatását élvező milíciák kivonulnak a térségből.  Eközben Jordánia azon fáradozik, hogy újraélessze a tárgyalásokat – tette hozzá Dzsabavi.

„A szíriai és az orosz harci gépek igyekeznek pokollá változtatni ezeket az övezeteket” – fogalmazott Rámi Abdel-Rahman, az OSDH igazgatója, aki szerint a Deraa tartomány elleni „hisztérikus bombázásokkal” megpróbálják megtörni a felkelőket, akik előzőleg elutasították az oroszok által diktált, a harcok beszüntetésére adott megadási feltételeket a szerdai tárgyalási fordulón.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtöki jelentése szerint már több mint 320 ezer ember menekült el otthonából a tartományban a kormányerők és a lázadók között folyó harcok elől. A világszervezet becslései szerint közülük mintegy 60 ezer szíriai a sivatagban vesztegel Jordánia és Szíria határánál. A szemben álló szíriai feleket békéltető orosz központ közlése szerint több mint ötezren hagyták el a feszültségmentesítési övezetet a délnyugat-szíriai tartományban az elmúlt 24 órában.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön ezért arra kérte Jordániát, hogy nyissa meg a határait, és biztosítson ideiglenes menedéket a több tízezer szíriai menekült számára.

A szervezet már kedden is felszólította Jordániát, hogy nyissa meg a határt a Deraa tartományban folyó harcok elől menekülők előtt. Andrej Mahecic, az UNHCR szóvivője elmondta: tudatában vannak, hogy mára a jordániai lakosság 10 százalékát szíriai menekültek teszik ki, ennek ellenére azt kérik, tanúsítsanak még ennél is nagyobb szolidaritást a menekültek befogadását illetően.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/EFE/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »