Ukrajna meg akarja állítani az Északi Áramlat-2 megépítését

Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el csütörtökön, amelyben felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték megépítésének megakadályozására.

A nyilatkozatot 233 képviselő szavazta meg a 450 fős ukrán törvényhozásban. A nyilatkozatban Kijev arra figyelmeztet, hogy a gázvezeték nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa energetikai biztonságát veszélyezteti.

„Azt várjuk az Európai Uniótól, hogy megerősítse Ukrajna mint partnerállam stratégiai szerepét az EU-ba irányuló gázszállításokban, ami mindkét oldal számára kulcsfontosságú jelentőséggel bír” – áll a nyilatkozatban. Mindemellett a parlament üdvözölte az EU azon döntését, hogy újabb, 1 milliárd eurós pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának.

Az Északi Áramlat-2 projektben a tervek szerint két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlatot. A gázvezeték építésének a tervek szerint a jövő év végéig kell befejeződnie. Idén tavasszal a Nord Stream 2 nevű vállalat megkapta az engedélyt a gázvezeték építésére Németországtól és Finnországtól.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Ukrajna – érthető okból – hevesen ellenzi a gázvezeték megépítését, és azzal igyekszik az EU-tagállamokat is maga mellé állítani, hogy az új gázvezeték egyáltalán nem járul hozzá az unióba irányuló gázszállítások diverzifikációjához. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök nemrég az Északi Áramlat 2-t „új típusú hibridháborús fegyvernek” nevezte, amelynek szerinte az a küldetése, hogy Európát függővé tegye Oroszországtól.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna az energiahordozók tekintetében megbízható szállítási útvonalat kínál az európai fogyasztóknak – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »