Durvul a helyzet Szíriában, összeül az ENSZ BT

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy elemezze a helyzetet a délnyugat-szíriai Deraa tartományban, ahol a több mint két hete folyó heves harcok következtében több százezren elmenekültek otthonaikból – közölték szerdán diplomáciai források.

A csütörtöki ülés összehívását Svédország és Kuvait kezdeményezte a Szíria délnyugati részén uralkodó „helyzet romlása” miatt – tudatta a BT elnöki tisztségét júliusban betöltő Svédország ENSZ-missziója.

Az ENSZ hétfői közlése szerint eddig mintegy 270 ezren menekültek el a kormányerők és a lázadók között folyó harcok elől. A szíriai polgárháború fejleményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) kedden már 300 ezerre tette számukat.

A menekültek legtöbbje az Izraellel és Jordániával határos szíriai településeken keresett menedéket. A világszervezet becslései szerint mintegy 40 ezer szíriai a sivatagban vesztegel Jordánia és Szíria határánál.

Anders Pedersen, az ENSZ jordániai humanitárius koordinátora szerdán közölte, hogy az ENSZ-ügynökségek „életmentő segélyeket” juttattak el a Szíria déli részén veszteglő tízezrek számára a hásimita királyság kormányával együttműködve. Pedersen kiemelte, hogy menedékre, ivóvízre, élelmiszerre, egészségügyi berendezésekre és ellátásra van szükségük, a gyerekeket kiszáradás fenyegeti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ENSZ kedden felszólította Jordániát, hogy nyissa meg a határt a szomszédos Deraa tartományban folyó harcok elől menekülők előtt. A korábban mintegy 1,2 millió szíriai menekültet befogadó Jordánia nemrég világossá tette: nem nyitja meg határát, mert egyszerűen már nem tud több menekültet befogadni. Hasonlóképpen reagált Izrael, amely megerősítette határvédelmét, ugyanakkor humanitárius segélyben részesíti a rászorulókat.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán arra kérte mindkét országot, hogy nyissa meg határát a menekülők előtt. „A jordániai és az izraeli hatóságoknak lehetővé kell tenniük a Deraa tartományban folyó harcok elől menekülőknek, hogy menedékért és védelmükért folyamodhassanak” – írta a HRW közleményében.

Az OSDH szerdán beszámolt arról, hogy egy család 11 tagja életét vesztette aknarobbanásban, miközben vissza akart térni otthonába a kelet-deraai al-Muszajfira településen, amelyet a héten foglaltak el a kormányerők. Így legkevesebb 143 civil, köztük 26 gyerek és 30 nő vesztette életét a tartományban a szíriai kormányerők offenzívájának június 19-i kezdete óta – összegezte a szervezet.

Forrás: MTI/EFE/Reuters

Friss hírek