Véget ért a német kormányválság

Megállapodott a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájuk lezárásáról – jelentette be hétfő este Berlinben Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke.

A CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy elégedett a nagyon intenzív tárgyalással elért megállapodással, amely lehetővé teszi, hogy tovább folytassa tárcavezetői munkáját. Hangsúlyozta, hogy a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke kiemelte: küzdelmes, nehéz napok után jó kompromisszummal zárják le a menekültügyi szabályozás körüli vitát.

A kancellár elmondta, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

„Így sikerül megőrizni a partneri szellemiséget az EU-ban, és tenni egy döntő lépést a másodlagos migráció (a regisztrált menedékkérők EU-n belüli mozgása) rendezésére és irányítására” – fogalmazott Merkel.

Berlin, 2018. július 2.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakcióülésére érkezik a parlament berlini épületében, a Reichstagban 2018. július 2-án. A CDU és a CSU között vita van a bevándorlás kezelésének kérdésében. (MTI/EPA/Filip Singer)

A megállapodást összefoglaló, három pontból álló dokumentum első pontja szerint a testvérpártok egyetértésre jutottak abban, hogy a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni, amely akadályozza mindazon menedékkérők belépését, akiknek menekültügyi eljárását egy másik EU-tagországban kell rendezni.

Ezért – a második pont szerint – tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes országba. Azonban nem akarnak egyoldalúan eljárni, hanem államigazgatási szintű megállapodás révén együtt akarnak működni az érintett partnerországokkal.

A harmadik pont szerint amennyiben a menekültügyi eljárás lefolytatására illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést az országba egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A CDU és a CSU vezetői megbeszélésük után, hétfő késő este tárgyalást kezdtek a szövetségi kormányt alkotó koalíció harmadik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőivel a kancellári hivatalban. A koalíciós egyeztetést az SPD kezdeményezte.

A CDU/CSU tervei között 2015-ben szerepelt egy elképzelés, amely hasonlít a tranzitközpont modelljére. Azt a modellt tranzitzónának nevezték, bevezetése az SPD ellenállása miatt bukott el. Az új javaslatcsomagot azonban a párt kedden tárgyalásra érdemesnek nevezte.

  • Juncker: jogszerűnek tűnik a német menekültügyi csomag
Első ránézésre jogszerűnek látszik a szövetségben kormányzó német uniópártok belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomag – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban.

„Felkértem állásfoglalásra a bizottság jogi szolgálatát, azonban első pillantásra jogszerűnek tűnik az egyezség, bár nem tanulmányoztam még részletesen” – mondta Jean-Claude Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén. Hozzátette: egyelőre csak a két párt közötti megállapodást ismeri, a szövetségi kormányzat szintjén tervezett konkrét rendelkezéseket nem.

Bennfentes diplomáciai források szerint ugyanakkor az Európai Bizottság feltehetőleg akkor sem utasítaná el a tervezett német intézkedéseket, amennyiben azok nem felelnének meg teljes mértékben az uniós szabályoknak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »