Baloldali győzelem Mexikóban

A baloldali Andres Manuel López Obrador, a Juntos Haremos Historia (JHH – Együtt Történelmet Csinálunk) pártszövetség jelöltje nyerte a vasárnapi elnökválasztást az exit pollok szerint.

Bár pontos számok még nincsenek, az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint Obrador mintegy húsz százalékkal kapott több voksot, mint a konzervatív Ricardo Anaya Cortés, az Előre Mexikóért elnevezésű pártkoalíció jelöltje, aki a voksok 23-27 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen végzett José Antonio Meade Kuribrena, a Mindenki Mexikóért pártkoalíció jelöltje a szavazatok 22-26 százalékával. E szövetség legfőbb ereje a kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI). Anaya és Meade is felhívta Obradort, hogy elismerje vereségét, és gratuláljon a 64 éves veterán politikusnak.

A mexikói választási hivatal előzetes adatai szerint Obrador a szavazatok 42,8 százalékát kapta. A TV Azteca televízió exit pollja ezt 51 százalékra tette. Mexikó következő elnökét csak öt hónap múlva, december 1-jén iktatják hivatalába. Mandátuma hat évre szól.

A választási hivatal adatai szerint a mintegy 90 millió választásra jogosult mexikói 61 százaléka járult az urnákhoz. A legutóbbi, 2012-es elnökválasztáson valamivel több mint 50 millió ember voksolt, ami 63 százalékos részvételt jelentett.

Mexikóváros, 2018. július 2.
Andrés Manuel López Obrador, a mexikói baloldali baloldali Nemzeti Újjászületési Mozgalom jelöltje integet támogatóinak a mexikói általános választásokkal együtt tartott elnökválasztás urnazárása után Mexikóvárosban 2018. július 2-ára virradóra. A szavazatszámlálás részeredménye Obrador győzelmét vetíti előre. (MTI/EPA/Mario Guzmán)

A latin-amerikai ország választói nem csak az elnök személyéről döntöttek, voksaikon múlik az is, hogy kik lesznek a 128 fős szenátus és a 300 fős képviselőház tagjai, ezen kívül Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos, Puebla, Tabasco, Veracruz és Yucatán államok új kormányzóit is megválasztják, akárcsak további 3400 helyhatósági tisztségviselőt. Összesen mintegy 17 ezer 670 név szerepelt a szövetségi, állami és helyhatósági szavazólapokon.

Mexikóváros új polgármesteréről is szavaztak. Az exit pollok szerint az 56 éves Claudia Sheinbaum nyert, s így első ízben lett nő a főváros polgármestere. Sheinbaum Obrador pártszövetségének színeiben mérettette meg magát, és a voksok 47-55 százalékát kapta.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal az első, a  nagyarányú  győzelmet  jelző eredmények után egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy kész együttműködni a leendő mexikói államfővel. Az üzenetben kiemelte, hogy sok tennivaló van az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatrendszerében.

Mint arra az AFP hírügynökség rámutatott, ez utóbbi színvonala különösen a washingtoni kereskedelmi- és bevándorlási politika miatt történelmi mélypontra zuhant.

Forrás: MTI/EFE/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »