Lengyelország még nem vezetné be az eurót

Lengyelországnak még sokat kell tennie ahhoz, hogy teljes mértékben felkészüljön az euróövezeti csatlakozásra – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Sieci hetilapnak adott interjúban.

„Több ország csak akkor hozhat létre egységes devizaövezetet, ha a fogalom legszélesebb értelmében közel hasonló gazdasági szinten állnak” – fogalmazott. Mint elmondta, a maga részéről merőben pragmatikus szempontból ellenzi az euró bevezetését.

„Kutatási témaként foglalkoztam a kérdéssel, ezért pontosan tudom, hogy csak közel azonos gazdasági szinten álló országok vezethetnek be közös devizát” – mutatott rá a lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy „a németekkel vagy például a hollandokkal mi nem alkotunk ilyen egységet”.

Egy krízishelyzetben például komoly problémát jelentene az árfolyam-lebegtetés lehetőségének a hiánya – figyelmeztetett az interjúban Mateusz Morawiecki, hangot adva egyúttal annak a meggyőződésének, hogy éppen a saját deviza, a zloty rendelkezésre állása tette lehetővé Lengyelország számára a 2009-es világgazdasági recesszió következményeinek a kivédését. „A saját deviza a gazdasági biztonság kulcsfontosságú feltétele. Az euróövezetbe belépni csak minden tekintetben felkészülten lehet” – szögezte le.

Az euróövezeti belépést ellenző álláspontjának időtávját firtató kérdésre adott válaszában a lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „minden a konvergencia ütemén múlik. Mindenképpen utol kell érnünk, de egyes esetekben le is kell hagynunk a régi (euróövezeti) tagokat”.

Forrás: MTI/PAP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »