Egyelőre Salvini az új olasz politika egyetlen nyertese

A radikális szociális politikát ígérő Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyelőre nem tudott eredményeket felmutatni, miközben a gyökeres migrációs váltást sürgető Liga minden korábbinál nagyobb támogatottságra tett szert az M5S-Liga alkotta új olasz kormány első hónapja alatt.

A Giuseppe Conte miniszterelnök vezette római kormány tagjai egy hónappal ezelőtt tették le esküjüket több mint három hónapig tartó kormányalakítás végén.

A teljes ismeretlenségből olasz miniszterelnökké előlépett jogászprofesszor, Giuseppe Conte igazi meglepetésnek számít. Elemzők attól tartottak, hogy Conténak puszta „bábszerep” jut a két miniszterelnök-helyettes, az M5S-t vezető Luigi di Maio és Matteo Salvini a Liga vezére között. Giuseppe Conte azonban magára tudta irányítani a figyelmet az utóbbi időben gyakori nemzetközi és EU-találkozókon. Miközben a migráció miatt Di Maio és Salvini támadásba lendült Emmanuel Macron francia elnökkel szemben, Giuseppe Conte közvetített Róma és Párizs között. Az olasz kormányfőt július végén Donald Trump amerikai elnök is fogadja.

A tárcák felosztásában Luigi Di Maio magának tartotta meg a munkaügyi és szociális minisztériumot. Az M5S a „változás kormányát” ígérte, de a párt választási programjában szereplő alapjövedelem, a szegénység felszámolása és a nyugdíjreform egyelőre várat magára.

Az M5S támogatottsága  az utóbbi négy hétben a választásokon szerzett 32,7 százalékról 29,8 százalékra süllyedt. A felmérések szerint négy M5S választóból csak három adná ismét szavazatát a mozgalomra.

Ezzel szemben a Matteo Salvini vezette Liga a választásokon felmutatott 17,4 százalékról 31 százalék fölé ugrott. Az utóbbi hetekben tartott helyhatósági választási fordulók mindegyikét a Liga nyerte meg. A belügyminiszteri tárcát vezető Salvini alig került a tárca élére, lezárta az olaszországi kikötőket a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói előtt és mindennapos bejelentéseket tesz a migráció megfékezéséről.

Salvini szünet nélkül jelen van saját közösségi felületein, a sajtóban és az olasz utcákon is. Nem véletlen az M5S szavazóknak az az érzése, hogy a miniszterelnökként tetszelgő Matteo Salvini teljesen „agyonnyomja” a kormányszövetségesét.

Pontida, 2018. július 1.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga elnöke pártjának évenkénti nagygyűlésére érkezik az észak-olaszországi Pontidában 2018. július 1-jén. (MTI/AP/Luca Bruno)

Úgy tűnik, Luigi Di Maio és az M5S nehezebben találja fel magát a kormányszerepben, ugyanakkor szakértők hangsúlyozzák, hogy az M5S által vállalt szociális reformok megvalósítása több időt igényel mint a Salvini által ismételgetett migrációs intézkedések, és az olaszokat hosszú távon a pénztárcájuk jobban érdekli a migrációnál.

Az olasz sajtó értékelése szerint a legnagyobb újdonságot az ellenzék teljes hiánya jelenti. Alig hallatja szavát a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI), amely a március 4-i választásokon a Liga szövetségese volt; a balközép Demokrata Párt (PD) pedig inkább belső viszályaival van elfoglalva. Az FI a választásokon kapott 14 százalékról a mostani felmérésekben 8,3 százalékon szerepel, a PD az egyedüli, amely stabilan 18 százalék fölött maradt.

Elemzők nem zárják ki, hogy a Liga feltörő sikere frusztrálhatja az M5S-t, ezzel veszélyeztetve a kormány egységét. Más vélemények szerint Matteo Salvini egyelőre a 2019-es európai parlamenti választásokra koncentrál, és ezek megnyerése után boríthatja csak fel az M5S-szel közös kormányt, hogy ismét a jobbközépet vezesse kormányra Rómában.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »