Katasztrófával fenyeget a legújabb szíriai offenzíva

Katasztrófához vezethet a délnyugat-szíriai Deraa tartományban, hogy civil lakosok csapdába eshetnek az ostromállapot miatt – figyelmeztetett pénteken Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A főbiztosság tudomására jutott jelentések szerint a Jarmuk-medencét ostromló iszlamisták nem engedik távozni a civil lakosokat azokról a területekről, amelyeket már ellenőrzésük alá vontak. Ráadásul a térségben néhány ellenőrzőpontnál a kormányerők több száz dollárt számítanak fel az áthaladásért.

Zeid Raad al-Huszein felszólította mindkét szemben álló oldalt, hogy tegyék lehetővé a szabad távozást mindazoknak, akik el akarnak menekülni.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat pénteki közlése szerint a szíriai kormányerők offenzívája miatt már több mint 120 ezer ember menekült el lakóhelyéről az ország délnyugati részében, többségük a jordániai és izraeli határ irányába.

Az UNICEF által 2018. június 21-én készített fotón szíriaiak láthatók, akik a Deraa tartományban dúló erőszakos harcok elől menekültek el. A délnyugat-szíriai konfliktus mintegy 750 000 embert veszélyeztet, ennek közel fele gyermek. (EPA/ALAA AL-FAQIR HANDOUT)

A szíriai kormányerők az orosz légierő támogatásával tíz napja intenzíven támadják a nagyrészt a lázadók ellenőrzése alatt álló Deraa tartományt, amely szomszédos Jordániával és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal is. Az OSDH szerint több tízezren gyűltek össze Jordánia határánál, és több ezren indultak a Golán-fennsíkkal határos térség felé.

Juvál Steinic, Izrael energia- és vízgazdálkodási minisztere a Radio Tel Avivnak adott interjúban azt mondta: meg kell akadályozni, hogy a Golán-fennsík határánál összegyűlt szíriai menekültek belépjenek Izraelbe.

Ajmán Szafadi, Jordánia külügyminisztere pedig szintén azt hangsúlyozta az al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában csütörtök este, hogy a nemzetközi közösségnek muszáj valami más megoldást találni a szíriai menekültek támogatására, mert Jordánia elérte kapacitásának határát a menekültek befogadásának terén. Jordánia eddig mintegy 650 ezer menekültet fogadott be Szíriából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »