Újra Észak-Koreába utazik az amerikai külügyminiszter

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jövő héten Észak-Koreába utazik,  hogy a kommunista rezsim nukleáris leszereléséről tárgyaljon – jelentette a Financial Times című londoni gazdasági napilap csütörtöki számában a tárcavezető terveire rálátással bíró négy illetékesre hivatkozva.

A lap úgy tudja, Pompeo lemondta indiai kollégájával július 6-ra betervezett találkozóját Washingtonban, hogy Phenjanba utazhasson.   Szerdán Pompeo egy amerikai szenátusi bizottság előtt kifejezte azt a meggyőződését, miszerint Észak-Korea megértette, hogy az Egyesült Államok teljes nukleáris leszerelést kíván.

„Tárgyalásaink során eléggé egyértelműen kifejeztük, hogy mit értünk teljes atomfegyver-mentesítés alatt” – hangsúlyozta a miniszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Optimistán, de kevés konkrétummal zárult a Trump-Kim csúcstalálkozó

A teljes leszerelésig maradnak az Észak-Koreát sújtó szankciók

Putyin megkezdte az észak-koreai infrastruktúra-projektek előkészítését

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-i szingapúri találkozója óta ez lenne az első alkalom, hogy Pompeo Észak-Koreába utazik, az amerikai tárcavezető azt megelőzően májusban látogatott az elzárkózó országba. A csúcstalálkozót követően Trump a Twitteren azt írta: „Megszűnt az észak-koreai nukleáris fenyegetés”. Pompeo a szenátusi bizottság előtti szerdai meghallgatásán annyit finomított ezen, hogy „sikerült csökkenteni a kockázatot”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszél az Amerikai Államok Szervezete (OAS) tagállamainak közgyűlésén Washingtonban 2018. június 4-én. (MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A nap folyamán James Mattis amerikai védelmi miniszter rövid látogatást tett Szöulban, ahol kijelentette: az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea biztonságának megvédése mellett, ami egyebek között azt jelenti, hogy nem csökkenti az országban állomásoztatott erőinek létszámát, függetlenül attól, hogy Washington megállapodást szeretne Észak-Koreával atomprogramja felszámolásáról.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »