A migrációs válság lesz az EU-csúcs központi témája

Elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról, a következő többéves költségvetési keretről, illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az európai uniós tagországok állam- és kormányfői Brüsszelben.

Csütörtökön a legfontosabb napirendi pont a migráció külső és belső dimenziója lesz, de az uniós vezetők többek közt a kereskedelempolitikával is foglalkoznak majd, és határozatot fogadnak el az Európai Parlament jövőbeli összetételével kapcsolatban. Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatást ad az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeiről. Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pedig az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban beszámol a minszki megállapodások végrehajtásának állásáról.

A péntek délelőtti ülésen a brit kormányfő már nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagállamok vezetői, akik áttekintik a Brexit-tárgyalások állását Michel Barnier-vel, az Európai Bizottság illetékes főtárgyalójával. Végül délután eurócsúcsot tartanak, amelyen rendhagyó módon a valutaövezeten kívüli tagországok állam-, illetve kormányfői is jelen lesznek.

  • Az eddigi megbeszélések nem hoztak megoldást
Általánosságban elmondható, hogy a hétvégén tartott migrációs minicsúcsról az összes résztvevő pozitívan nyilatkozott a találkozó végén. Egyelőre azonban nincs minek örülni, ugyanis azt egyikük sem mondta el, hogy milyen konkrét megoldást sikerült találniuk. Ezért is fontos a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcs: a résztvevők ettől várják a „megváltást”. Azonban semmi garancia nincs arra vonatkozólag, hogy sikerül közös nevezőre jutni.

Brüsszel, 2018. június 24.
Csoportkép az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet résztvevőiről Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)

Tusk: nincs sok idő a migrációs helyzet megoldására

Nincs sok idő a migrációs válság megoldására, mivel az elősegítette számos populista politikai erő felemelkedését, az Európai Uniónak ezért mielőbb be kell bizonyítania, hogy képes a helyzet rendezésére – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött szerdai levelében.

Donald Tusk arról számolt be, hogy az e heti EU-csúcs legfőbb témája a migráció lesz, s közölte: javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására, mégpedig úgy, hogy Európán kívül állítanának fel befogadóközpontokat.

Aláhúzta: bármilyen közös migrációs politikának előfeltétele az, hogy a tagállamok döntsék el, hogy ki léphet az EU területére. „Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa” – mutatott rá.

Mint írta, az uniós állampolgárok már régóta azt várják, hogy Európa „mutasson eltökéltséget a biztonságérzetük helyreállítása iránt, és nem azért, mert egyszer csak idegengyűlölők lettek és falakkal akarják kizárni a világ többi részét, hanem azért, mert a politikai hatóságoknak a törvény végrehajtása, illetve a terület és a határok védelme a feladata”.

Egyesek szerint a külső határok kevéssé hatékony védelme az unió vagy maga a liberális demokrácia velejárója, új politikai mozgalmak születnek, amelyek egyszerű, radikális válaszokat kínálnak a legösszetettebb kérdésekre. Egyre többen gondolják azt, hogy az illegális migrációt csak egy erőskezű, Európa-ellenes és antiliberális, autoriter tendenciákkal bíró hatalom tudja megállítani – mutatott rá az Európai Tanács elnöke.

„Amennyiben az emberek elhiszik, hogy egyedül ők kínálnak hatékony megoldásokat a migrációs válságra, akkor minden mást is el fognak nekik hinni. A tét nagy, az idő rövid” – fogalmazott.

Levelében Tusk röviden kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti konfliktusokra is. Kiemelte: a transzatlanti kapcsolatok jelenleg hatalmas nyomás alatt vannak Donald Trump amerikai elnök politikája miatt, és nem csak a kereskedelmi kérdésekben nagyok a nézeteltérések. Tusk szerint a viszony a Nyugat egységének fenntartását célzó „fáradhatatlan” uniós erőfeszítések ellenére is feszült a felek között. „Úgy vélem, hogy miközben a legjobbakban bízunk, fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvekre” – hangsúlyozta.

Olasz miniszterelnök: döntő lesz az EU-csúcs

Döntőnek nevezte az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön Brüsszelben kezdődő találkozóját az olasz miniszterelnök a római parlamentben tartott beszédében szerdán. Giuseppe Conte szerint Olaszország migrációs javaslatai „vízválasztók” lehetnek annak érdekében, hogy „olyan Európa jöjjön létre, amilyet szeretnénk”.

A kormányfő arra a tízpontos csomagra utalt, amelyet a római kormány a vasárnapi brüsszeli minicsúcson mutatott be európai migrációs stratégia címmel. Valójában korábban már felvetett javaslatokról van szó, mint például az Európai Unió külső határai védelmének megerősítése vagy a kiinduló országokban létesítendő regisztrációs központok.

Az olasz miniszterelnök szerint az EU állam- és kormányfői június 28-i és 29-i találkozójának egyik elsődleges célja az európai menedékkérelmi rendszert szabályozó dublini rendelet módosítása. Conte hangsúlyozta, hogy a dublini rendszert nem megreformálni kell, hanem „meg kell haladni”. Hangoztatta, hogy a dublini rendszer teljesen alkalmatlanná vált a jelenlegi migrációs helyzetben, amikor az érkezőknek csak hét százaléka bizonyul menekültnek.

Brüsszel, 2018. június 24.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet kezdete előtt Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A római kormánynak az EU-csúcson képviselendő pozícióit bemutató parlamenti beszédében Giuseppe Conte kijelentette, hogy Olaszország évek óta „megmenti az Európai Unió becsületét” a Földközi-tengeren. Az olasz miniszterelnök arra a több százezer migránsra utalt, akit az olasz hatóságok koordinálásával mentettek meg.

Giuseppe Conte hozzátette, hogy a tengeri mentési kötelezettség és a nemzetközi jog tiszteletben tartása nem kötelezheti arra Olaszországot, hogy „a többiek helyett is” magára vállalja a menekültkérelmek elbírálását. Ezzel azt az olasz álláspontot ismételte meg, miszerint az olasz partok európai területnek számítanak, ezért az érkezési országhoz kötött kritériumot módosítani kell, mert „nem maradhat mindenki Olaszországban vagy Spanyolországban”.

Spanyolország anyagi segítséget kaphat

Spanyolország több európai forrásra számíthat a migráció kezeléséhez – jelentette be a spanyol parlamentben Pedro Sánchez miniszterelnök szerdán Madridban, hivatkozva a német kancellárral és a francia elnökkel az elmúlt napokban folytatott megbeszéléseire.

A kormányfő szerint a több anyagi forrás arra szolgál, hogy országa erősítse a megállapodásokhoz vezető párbeszédet azokkal az országokkal, ahonnan a migrációs hullámok indulnak, valamint a tranzitországokkal. Felidézte, hogy Spanyolországnak ebben van tapasztalata, 2004 és 2006 között már szembenézett hasonló migrációs helyzettel.

„A Földközi-tenger környéke egy humanitárius dráma színhelyévé válik, és ez koordinált válaszokat követel az Európai Unió egésze részéről” – hangsúlyozta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy szerinte az egyoldalú válaszok „bukásra vannak ítélve”.

Pedro Sánchez stratégiainak nevezte országa és Marokkó együttműködését, és kiemelte Rabat „döntő” és „hatékony” szerepét a „humanitárius dráma hatásának” csökkentésében. Épp ezért a spanyol kormány lényegesnek tartja, hogy a következő uniós költségvetésben nagyobb összeget fordítsanak a migrációs politika külső dimenziójának finanszírozására – tette hozzá.

A spanyol kormányfő szólt az európai menekültügyi rendszer reformjának szükségességéről, és kifejtette, hogy az illegális bevándorlás a menekültekétől eltérő kezelést igényel. „A kulcs megtalálni az egyensúlyt a felelősség és a szolidaritás között” – jegyezte meg.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »