Nyakunkon a hiperszonikus fegyverkezési verseny

Csak idő kérdése, hogy mikor jelennek meg a hiperszonikus fegyverek az Egyesült Államok ellenfeleinek arzenáljában – nyilatkozta Samuel Greaves  altábornagy, az Amerikai Rakétavédelmi Hivatal vezetője.

„A hiperszonikus fenyegetés kézzelfogható, nem csak képzelgés,” magyarázta Greaves kedden, a Capitol Hill Clubban, továbbá megjegyezte, hogy a hiperszonikus fegyverek ellen való védekezés a hivatal prioritásai között az első helyen szerepel. Számos amerikai hírszerzési jelentés szerint Oroszország 2020-ra képes lesz hadrendbe állítani egy hiperszonikus fegyvert.

A hiperszonikus fegyver egy olyan rakéta, amely legalább 5 Mach sebességgel, azaz a hangsebesség legalább ötszörösével képes haladni. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyságrendileg 1 mérföldet tud megtenni (1 mérföld = 1,6 km)

„Azok, akiknek hozzáférésük van az információkhoz tudják, hogy a hiperszonikus fegyverek hadrendbe állításának lehetősége már adott. A kérdés az lesz, hogy mi mit teszünk annak érdekében, hogy felkészültek legyünk a fenyegetés mérséklésére vagy kiküszöbölésére, amikor az öt, hat vagy hét éven belül felbukkan,” – tette hozzá Greaves.

Megjegyzéseit olyan amerikai hírszerzési jelentések támasztják alá, miszerint Oroszország 2020-ra elkészül egy olyan hiperszonikus siklóeszközzel, mely ellen egyetlen ország sem tud védekezni. Az Avantgardnak nevezett fegyvert úgy tervezték, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakéta tetején lehessen elhelyezni, a felbocsátását követően pedig felhajtóerőt használ, hogy a légkör tetején tudjon siklani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) fogadja John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót a moszkvai Kremlben 2018. június 27-én. Bolton diplomáciai utalások és sajtóértesülések szerint Putyin és Donald Trump lehetséges jövő hónapi európai találkozóját készíti elő az orosz fővárosban. Putyin kifejezte reményét, hogy az amerikai elnök tanácsadójának moszkvai látogatása lépést jelent majd a kétoldalú kapcsolatok átfogó helyreállítása felé.(MTI/EPA pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Az Avantgard továbbá fedélzeti elhárító készülékekkel is rendelkezik, mellyel képes kijátszani a jelenleg legfejlettebb rakétavédelmi rendszereket is. A fegyver ráadásul könnyen manőverezhető, és ennek következtében kiszámíthatatlan, megnehezítve az útvonalának a beazonosítását és követését.

Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy az Avantgard képes volt célpontok elérésére a hangsebességnél húszszor gyorsabb sebességgel repülve, az elnök ezért a „tűzgolyó” hasonlattal élt. Elmondásából továbbá kiderült, hogy a hiperszonikus robbanófej sorozatgyártása megkezdődött.

  • Kapcsolódó cikkeink

Az idén tavasszal megjelent titkosszolgálati jelentések alapján 2016-ban Oroszország kétszer is sikeresen tesztelt egy hiperszonikus siklóeszközt, amely képes nukleáris robbanófej hordozására. A harmadik ismert tesztre 2017 októberében került sor, amely sikertelenül végződött. A Kreml várhatóan idén nyáron egy újabb kísérletet fog levezényelni.

Miközben tehát Oroszország viszonylag nyilvánosan kezeli a hiperszonikus fejlesztéseit, a Pentagon és legnagyobb fegyverszállítói csupán korlátozott részleteket osztanak meg saját erőfeszítéseikről, a hasonló fegyverek kísérletezésének kapcsán.

A Lockheed Martin, miután 928 millió dolláros szerződést kötött az Amerikai Légierővel hiperszonikus fegyverek építésére, hamar egyértelművé tette, hogy nem ad semmilyen interjút a programmal kapcsolatban, tekintettel annak érzékeny voltára. Hasonló módon, az Amerikai Légierő szóvivője is elmondta, hogy nem tesznek semmilyen bejelentést a közeljövőben a hiperszonikus fejlesztésekkel kapcsolatosan.

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »