Jövőre újabb két országgal kezdhet csatlakozási tárgyalásokat az EU

Jövő júniusban megkezdődhetnek Albánia és Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásai, amennyiben a két ország megfelelő előrelépést ér el a szükséges reformfolyamatban – hagyták jóvá keddi luxembourgi ülésükön a tagállamok általános uniós ügyekben illetékes miniszterei.

Az Európai Bizottság még áprilisban tett javaslatot az albán és a macedón csatlakozási tárgyalások megindítására. Számos tagállam ezt azonnali hatállyal jóvá is hagyta volna, főként a görög-macedón névvita rendezésének sikerét látva, mások – elsősorban Franciaország és Hollandia – azonban ezt ellenezték, és végül a feltételes hozzájárulás lett a kompromisszum.

A tagállami kormányokat tömörítő tanács felszólította az Európai Bizottságot, hogy kövesse szorosan figyelemmel a reformintézkedéseket a két országban. Mint arra rámutattak, Macedóniában mindenekelőtt a korrupcióellenes harc, a biztonsági szolgálatokra vonatkozó szabályok, továbbá az igazságügyi és a közigazgatási reform terén van szükség előrehaladásra. Albánia esetében az igazságügyi reform és a korrupcióellenes intézkedések mellett a szervezett bűnözés elleni küzdelmet emelték ki.

Gernot Blumel osztrák EU-ügyekért felelős miniszter aláhúzta: a döntés erős jelzést küld a nyugat-balkáni államoknak, hogy nyitva áll előttük az integráció útja, de ehhez bizonyos feltételeket először teljesíteniük kell. Német kollégája, Michael Roth délelőtt arról beszélt, hogy a két országban „figyelemreméltó” eredményeket értek el a jogállamiság és a bírói függetlenség terén, Berlin ezért támogatja a csatlakozási tárgyalások azonnali megkezdését.

A tanácsülés francia és holland résztvevője elismerte az előrelépést, de aggodalmát fejezte ki a korrupció és a jogállamiság helyzete miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek, s egyesek abban reménykedtek, hogy erre már az e heti EU-csúcson sor kerülhet.

Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia és Albánia 2005, illetve 2014 óta tagjelöltek, Koszovó és Bosznia-Hercegovina pedig potenciális tagjelölt ország.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »