Elkezdődött a közös európai haderő felállítása

Kilenc európai ország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá hétfőn Luxembourgban egy közös intervenciós katonai erő létrehozásáról – jelentette a Politico nemzetközi hírportál.

Az Európai Intervenciós Kezdeményezés nevű fegyveres erő felállítását Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szorgalmazta még tavaly szeptemberben, a Sorbonne egyetemen mondott beszédében. A közös haderő feladata a gyors beavatkozás lenne az európai határok közelében kialakult konfliktusokba.

A résztvevő kilenc állam: Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország. Az aláírók hangsúlyozták, hogy számítanak Londonra akkor is, amikor az Egyesült Királyság már távozott az Európai Unióból.

Luxembourg, 2018. június 25.
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter (b) és Heiko Maas német külügyminiszter az Európai Unió tagországai külügy- és védelmi minisztereinek együttes ülésén Luxembourgban 2018. június 25-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

A luxembourgi találkozó alkalmából Florence Parly francia védelmi miniszter egy üzenetben azt magyarázta, hogy az első feladat a fegyveres erők működésének kölcsönös megismerése és az együttműködés begyakorlása. „Kialakítjuk az európai stratégiai kultúrát. Készek leszünk előre látni a válságokat és gyorsan, hatékonyan válaszolni” – írta.

Az új kezdeményezés különbözik az európai védelmi szerződéstől (állandó strukturált együttműködés, PESCO), amelyben az Európai Unió tagállamai vesznek részt három kivételével (Dánia, Málta, Nagy-Britannia).

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek