A migrációs csúcs résztvevői optimisták, de megoldás továbbra sincs

Európai megoldást szeretnénk azokban a migrációs kérdésekben, ahol az lehetséges és az egyes tagállamok közötti megoldást azokon a területeken, ahol az európai megoldás nem lehetséges – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben a vasárnapi migrációs minicsúcsot követően. A találkozón a visegrádi országok nem képviseltették magukat.

Merkel hangsúlyozta: mindenkinek egyformán ki kell vennie a részét a migrációs válság megoldását célzó erőfeszítésekből. A német kancellár elmondta: az egynapos rendkívüli munkaértekezleten résztvevő uniós tagországok vezetői részéről jó szándék mutatkozott, sok kérdésben volt egyetértés, de voltak nézetkülönbségek is.

A kancellár kijelentette: a migránsok nem választhatják meg azt, hogy melyik országban folyamodnak menedékjogért. Utalt arra is, hogy ki kell szélesíteni az unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) a mandátumát és az ügynökséget meg kell erősíteni.

Merkel hangsúlyozta továbbá annak szükségességét, hogy megállapodást kössenek Líbiával és más származási országokkal is, amelyre példaként az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezményt említette. Mint elmondta, a tanácskozás résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell az illegális migrációt és fontosnak nevezték a határok védelmét is.

Kiemelte: nem lehet az, hogy egyes frontországok egyedül maradnak az elsődleges migráció kezelésével, amíg mások csak a másodlagos – az unión belüli – migráció feladatainak megoldásával foglalkoznak.

„Mindenki részéről erőfeszítésekre van szükség a megoldás érdekében. Akik erre hajlandóak, azokkal közösen kell keresni és megtalálni a megoldást” – fogalmazott a német kancellár.

Merkel a minicsúcs kezdete előtt arról beszélt, hogy az európai megoldás megvalósulásáig két- és háromoldalú megállapodásokra van szükség az illegális bevándorlás ellen.

Brüsszel, 2018. június 24.
Angela Merkel német kancellár, Pedró Sanchez spanyol, Andrej Plenkovic horvát, Xavier Bettel luxemburgi, Mark Rutte holland és Miro Cerar szlovén miniszterelnök (b-j) az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezleten Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)

Emmanuel Macron francia elnök a találkozót követően kijelentette: működik az európai megoldás, de az egyes országokban politikai nyomás is mutatkozik a migrációs kérdésekkel kapcsolatban. Az olasz miniszterelnök álláspontja egybehangzó volt más résztvevők véleményével – közölte. „A találkozó elvetette azokat megoldásokat, amelyek nincsenek összhangban az értékeinkkel” –  emelte ki a francia államfő.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint pozitív elmozdulást értek el a külső határok védelmét illetően és nagyon sokan támogatták azt a korábban, már 2015-ben felvetett osztrák javaslatot, amely szerint a Földközi-tengeren megmentett migránsokat nem az Európai Unióba, hanem azon kívüli országokba kell vinni.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök fontos lépésnek nevezte az egyes tagországi álláspontok megvitatását és reménykeltőnek nevezte, hogy több kérdésben volt egyetértés, mint véleménykülönbség.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök előremutatónak nevezte a találkozót, amelyen – mint mondta – konkrét gyakorlati megoldások is körvonalazódtak a migráció kérdésének kezelésére. Reményét fejezte ki, hogy az elméletek után cselekvésről eshet szó a jövő hét második felében tervezett uniós csúcstalálkozón.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök „rendkívül elégedetten” nyilatkozott a tanácskozást követően és kijelentette, a vita során sikerült megtalálni a helyes irányt a migrációs kérdések megoldása érdekében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Csak az olaszok álltak elő valamiféle konkrét javaslattal

A találkozó előtt olasz újságíróknak nyilatkozva Conte bejelentette, hogy a római kormány „teljesen új” javaslatcsomagot dolgozott ki a migrációhoz fűződő problémák megoldására. Olaszország kihívás előtt áll és radikális váltást sürget – jelentette ki akkor Conte. Az olasz javaslat az angol „European multilevel strategy for migration” nevet kapta: az első információk szerint hat részből áll és tíz célkitűzést fogalmaz meg.

Az olasz javaslat célja a migráció „hatékony és fenntartható szabályozása és kezelése” a dublini rendszer „túllépésével” a jelenlegi migrációs válsághelyzetben: „strukturális megoldást kívánunk adni, az olasz közvélemény ezt sürgeti” – mondta Giuseppe Conte.

Olaszország azt szeretné, ha minden EU-tagállam kivenné a részét a gazdasági bevándorlók befogadásából, ellenkező esetben csökkentenék uniós forrásait – derült ki a minicsúcsra előkészített olasz javaslat szövegéből, amelynek részleteit a Reuters brit hírügynökség ismertette.

„Minden államnak kvótákat kell meghatároznia gazdasági bevándorlók számára” – írja a dokumentum. Az olasz javaslat kitér arra is, hogy az EU-nak együttes felelősséget kell vállalnia a Földközi-tengeren megmentett illegális migránsokért. „A mentési kötelezettség nem válhat a menedékkérelmek elbírálásának kötelezettségévé” – fogalmaz a dokumentum, amely kiemelte, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet léte forog kockán.

Korábbi információk szerint Róma hajlandó lenne engedni a „másodlagos mozgások” kérdésében, vagyis nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem részesültek menedékjogban. Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje. 

Beszámolók szerint a hétvégi minicsúcsra Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívást, később azonban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát. A visegrádi államok csütörtökön tudatták: nem kívánnak részt venni a találkozón.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »