Újra az északi országok vezetik az európai innovációs rangsort

Az Európai Unió innovációs teljesítménye javul, de további erőfeszítésekre van szükség Európa globális versenyképességének biztosításához – közölte a 2018-as adatokat feldolgozó európai innovációs eredménytáblájában az Európai Bizottság.

Az európai innovációs eredménytábla idei kiadása pozitív tendenciát mutat az uniós országok többségében. 2010 óta az EU innovációs teljesítménye átlagosan 5,8 százalékkal nőtt. Az utóbbi 8 évben 18 uniós országban növekedett, 10 tagállamban pedig csökkent az innovációs teljesítmény. A legjelentősebben Litvániában, Máltán, Hollandiában és az Egyesült Királyságban nőtt a teljesítmény, a legnagyobb csökkenés pedig Cipruson és Romániában volt.

Idén is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban, utána sorrendben Dánia, Finnország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Luxemburg következik. Ez utóbbi ország most először került a vezető innovátorok közé. Németország az erős innovátorok csoportjába esett vissza. A sor legvégén, a „szerény innovátorok” kategóriában Románia és Bulgária található.

Az EU innovációs térképe – Forrás: Európai Bizottság

A szövegből kiderül, hogy globális szinten az EU csökkentette hátrányát Kanadával, Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben. Az EU továbbra is jobban teljesít Kínánál, fölénye azonban rohamosan csökken, mivel Kína háromszor gyorsabb ütemben fejlődött, mint az EU. Dél-Koreához képest az EU teljesítménye visszaesett, azonban az elkövetkező években az uniós országok várhatóan fokozatosan behozzák majd lemaradásukat.

Az innovációs teljesítményt illetően a legnagyobb mértékű javulás a szélessávú rendszerek elterjedése, az emberi erőforrások, valamint a kutatási rendszerek vonzereje terén volt megfigyelhető. Ez utóbbi főképp a nemzetközi publikációkban való részvételnek tulajdonítható. A kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadások GDP-hez viszonyított aránya továbbra is a 2010-es szint alatt van. Mint közölték, a következő két évben az EU innovációs teljesítménye összességében várhatóan 6 százalékkal javulni fog.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az európai innovációs eredménytábla az átlagos teljesítmény szerinti pontszámuk alapján a tagállamokat négy teljesítménycsoportba osztotta. Magyarországot – Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia mellett – a mérsékelt innovációs teljesítményű országok közé sorolta, ezen országok teljesítménye elmarad az uniós átlagtól.

Forrás: MTI / Európai Bizottság

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »