Tajani tovább szigorítaná az NGO-k működését

Csak az európai hatóságok engedélyével tevékenykedhetnének a jövőben a Földközi-tengeren mentési munkálatokat végző nem kormányzati szervezetek az Európai Parlament elnökének javaslata szerint.

Antonio Tajani pénteken Rómában kijelentette: kötelezővé tennék, hogy ezentúl az olasz tengerészet, a parti őrség vagy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex tagjai is tartózkodjanak a mentőhajók fedélzetén.

„Nem tűrhetjük tovább, hogy nem kormányzati szervezetek emberkereskedelmet folytassanak. Nem engedhetjük, hogy ezek a nem kormányzati szervezetek a bevándorlók számára kompként működjenek Afrika és Európa között” – mondta Tajani egy menekültügyi témában rendezett beszélgetésen.

A líbiai hatóságok tavaly augusztusban bővítették a hatáskörükbe tartozó úgynevezett SAR (Search and Rescue)-zóna, vagyis a tengeri mentési övezet határait. Augusztusig a líbiai SAR-zóna a partoktól számított 12 tengeri mérföldig húzódott, ezt 97 mérföld távolságra (108 kilométerre) tolták ki. Az NGO-k mentőhajói a mindenkori SAR-zóna határán állnak meg, tehát most messzebbre kerültek a líbiai partoktól, ezáltal nehezebben tudják átvenni a migránscsoportokat az embercsempészektől.

Hullanak az NGO-k az új líbiai szabályozás miatt

Újabb NGO függesztette fel tevékenységét a Földközi-tengeren

Az EP elnöke támogatásáról biztosította azt az osztrák javaslatot, amely szerint menekültközpontokat, úgynevezett hotspotokat hozhatnának létre Afrikában és a Balkánon. Tajani szerint Európa csak valódi menekülteket tud befogadni, gazdasági bevándorlókat nem. Felszólította a tagállamok állam- és kormányfőit, hogy kevesebbet vitatkozzanak, és helyette inkább az unió külső határainak védelmére próbáljanak megoldást találni.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét Bécsben 2018. június 19-én. (MTI/AP/Ronald Zak)

Tajani bejelentette, hogy még a nyári szünet előtt elutazik Líbiába és Nigerbe, mert ezeknek a területeknek a stabilizálása szerinte meghatározó fontosságú.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »