Húsz éves Brexit-folyamattal riogat Verhofstadt

Akár húsz évig is elhúzódhatna a brit EU-tagság megszűnésének folyamata, ha az Európai Bizottság által októberben kijelölt határidőig nem sikerülne a legapróbb részletekig kidolgozott politikai egyezségre jutni a kilépés utáni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről – mondta szerdán a londoni alsóházban az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi referense, aki szerint ennek elkerülésére egy társulási szerződés lenne a legjobb megoldás.

Guy Verhofstadt – aki az alsóház Brexit-ügyi bizottságának meghallgatásán vett részt – képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: a majdani kétoldalú kereskedelmi viszonyrendszer részletkérdéseinek kidolgozása valószínűleg még akkor is eltart a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után tervezett, várhatóan 2020 decemberéig tartó átmeneti időszak végéig, ha idén ősszel sikerül végleges formájába önteni a Brexit utáni időszak kapcsolatrendszerének szabályozásáról szóló politikai nyilatkozatot.

Verhofstadt szerint azonban ha ez a nyilatkozat nem kellően egyértelmű, vagy ha félreérthető kitételek maradnak benne, akkor a fontos részletkérdések kibogozása „sokkal-sokkal hosszabb ideig, akár két évtizedig is elhúzódhat”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Továbbra sem látszik a megoldás a Brexit határkérdésében

Vészhelyzeti forgatókönyveket gyártanak a Brexit miatti káoszra

Verhofstadt szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az Egyesült Királyság valamilyen formájú társulási egyezményt kötne az Európai Unióval. A belga EP-politikus szerint ugyanis ez nagyon rugalmas keretrendszert biztosíthatna mindkét fél számára, lehetővé téve a mindenkori szándékok szerint akár egy nagyon szűk, csak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra szorítkozó, vagy egy nagyon széleskörű viszonyrendszer kialakítását.

A volt belga miniszterelnök, az EP liberális pártcsoportjának (ALDE) jelenlegi vezetője kifejtette: a nagyon részletesen kidolgozott társulási egyezmény előnyei közé tartozna az is, hogy nem kellene minden egyes szakterületen külön megállapodásokat kötni.

Verhofstadt szerint ugyanis ha e szakpolitikai megállapodásokat nem sikerül egyetlen aprólékosan részletezett egyezménycsomagban összefogni, akkor ezeket külön-külön kellene „ráereszteni” az Európai Unió ratifikációs mechanizmusára, beleértve a tagállami parlamenteket, és ebben az esetben a ratifikációs folyamat a vele járó bizonytalansággal együtt több mint egy évtizedig, akár két évtizedig is eltarthat.

Verhofstadt nem először veti fel a kétoldalú társulási egyezmény gondolatát. Néhány héttel ezelőtt, a BBC televíziónak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy az Európai Parlament társulási szerződést szeretne Londonnal, és az EP elképzelése szerint ennek részét képezné egy szabadkereskedelmi egyezmény is.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »