A Google növeli jelenlétét a gyorsan bővülő ázsiai piacokon

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online kiskereskedelmi cégébe, a Jingdong (JD.com) vállalatcsoportba, hogy növelje jelenlétét a gyorsan növekvő ázsiai piacokon, illetve felvegye a küzdelmet a vetélytársakkal, köztük az Amazonnal.

A kaliforniai székhelyű technológiai óriásvállalat hétfőn jelentette be, hogy szélesebb alapokon nyugvó együttműködést alakít ki a kínai céggel. Ennek egyik eleme, hogy 550 millió dollárért 2,7 millió újonnan kibocsátott A-osztályú törzsrészvényt vásárol, amivel kevesebb mint 1 százalékos tulajdonosi hányadra tesz szert a JD-ben.

A partnerség jegyében például a Google árösszehasonlító rendszere, a Google Shopping révén reklámozni fogja a JD.com honlapon elérhető termékeket. Ezáltal a JD.com kiléphet a kínai és a délkelet-ázsiai piacokról, és megvetheti lábát az Egyesült Államokban és Európában.

Kína szoros ellenőrzés alatt tartja a világhálót, meghiúsítva minden, a kommunista párt tekintélyének rombolására irányuló kísérletet. Nem érhető el a Google legtöbb szolgáltatása sem, mert az amerikai vállalat nem volt hajlandó cenzúrázni a keresett tartalmakat. A Kínában működő cégek sokasága és magánemberek milliói virtuális magánhálózat (VPN) segítségével tudják megkerülni az állami cenzúrát és eljutni a kívánt honlapokra.

A JD.com befektetői között van a Tencent kínai internetes technológiai holding, a legnagyobb kínai e-kereskedelmi vállalat, az Alibaba ősriválisa és a világ egyik legnagyobb áruházlánca, az amerikai Walmart is.

A Google növeli befektetéseit Ázsiában, ahol a gyorsan növekvő középosztály, valamint a kiskereskedelem, a pénzügyi szektor és más ágazatok fejletlensége hatalmas lehetőségeket teremtett az amerikai és kínai internetes óriásvállalatoknak. A Google nemrégiben vett részesedést a Go-Jek motorkerékpáros fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó indonéz cégben, és állítólag érdeklődik a Flipkart indiai internetes kereskedelmi vállalat iránt is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »