Japánnak égető szüksége van a bevándorlókra

Az elöregedő lakosság és a sürgetővé vált szakmunkaerő-hiány miatt Japán a beutazási feltételek enyhítését tervezi – jelentette be pénteken Szuga Josihide, a tokiói kormány főtitkára.

Elmondása szerint szükségessé vált egy olyan mechanizmus bevezetése, amellyel bizonyos készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező külföldi munkaerőt vonzanának az országba. Hozzáfűzte: a kabinet hamarosan kidolgozza az ehhez nélkülözhetetlen  törvényeket.

Sajtóértesülések szerint Japánban a munkaerőhiány mindenekelőtt a mezőgazdaságot, az építőipart, a beteggondozást, a szállodaipart és a hajóépítést érinti. A kormány az új szabályozásban tekintettel kíván lenni erre, ugyanakkor bizonyos fokú – ágazatonként eltérő – nyelvtudást is megkövetel majd, amelyet nyelvismereti tesztekkel ellenőrizne.

Japán rohamosan öregedő társadalma az elmúlt negyed évszázad legrosszabb munkaerőválságát váltotta ki a világ harmadik legnagyobb gazdaságában. A 70-es évek közepe óta nem látott munkaerőhiány mellett a közgazdászok már régóta ajánlgatják Abe Sindzó miniszterelnöknek, hogy lazítson az ország szigorú bevándorlási szabályain, aki azonban nem hisz abban, hogy ez segítene megoldani a helyzetet, közben pedig attól fél, hogy az újonnan érkezők megzavarhatják a társadalmi rendet.

Japánnak sürgősen megoldást kell találnia a munkaerőhiányra
Japán bevándorlókat szeretne, de az érzés nem kölcsönös
A bevándorlók jelenthetik Japán jövőjét

Tokió egyelőre nem tett közzé pontos számot a kívánt mértékű munkaerő-beáramlásról. A sajtó úgy tudja, hogy Japánban 2025-ig több mint félmilliós munkaerőhiánnyal kell számolni. A kormány szerint tavaly kevesebb mint 240 ezer külföldi szakmunkás, s valamivel több mint 250 ezer gyakornok dolgozott Japánban.

A szigetállam több ázsiai országgal kötött bilaterális megállapodásokat, amelyek keretében külföldi nővéreket és ápolókat foglalkoztatnak. A külföldi diákok munkavállalása ugyanakkor korlátozva van.

Mindenekelőtt a japán vállalatok sürgetik a bevándorlás fokozását, lévén a szigetállam 2,5 százalékos hivatalos munkanélküliségi rátája mellett a cégeknek nehéz dolgozókat találniuk. A statisztikák szerint 100 álláskeresőre 159 betöltetlen állás jut.

A Keidanren munkáltatói szakszervezet közleményében hangsúlyozta: a nagyobb fokú sokszínűség „megkerülhetetlen” annak érdekében, hogy javuljon a vállalatok versenyképessége.

  • Egy másik alternatíva: a robotok
A japán vállalatok már most lépéseket tesznek a munkaigényes és monoton folyamatok automatizálása érdekében például az egészségügy, valamint a vendéglátóipar területén. Bővebben

Forrás: MTI/APA/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »