Kína is bejelentette saját importvámjait

Kína ugyanolyan értékben, ugyanakkora vámmal sújt amerikai importtermékeket, miként azt az Egyesült Államok teszi a Kínából behozott árucikkekkel – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken, néhány órával a washingtoni döntés kihirdetése után.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre.

A kínai kereskedelmi minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben tudatta, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, valamint érvénytelenítik a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat. Egyúttal felszólította a világ országait, hogy közösen lépjenek fel Washington „haladásellenes és idejétmúlt viselkedése” ellen.

„Kína nyilvánvalóan nem kíván kereskedelmi háborúba bocsátkozni, de az Egyesült Államok ezen rövidlátó, kártékony és rosszindulatú viselkedése miatt kénytelen erős válaszlépéseket tenni és határozottan megvédeni nemzeti érdekeit” – mutatott rá a pekingi kereskedelmi minisztérium.

Kína április közepén nyilvánosságra hozta azoknak az amerikai termékeknek a listáját – mintegy 50 milliárd dollár értékben – amelyekre 25 százalékos pótlólagos importvámot vetne ki. A 14 termékkategóriába eső 106 termék között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica, a marhahús, a narancslé és a dohány. A listán a vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is vannak.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »