Július közepére talán megalakul az új cseh kormány

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) tagjainak többsége a belső pártszavazáson jóváhagyta az elnökség döntését, hogy a CSSD lépjen kormánykoalícióra a tavaly októberi parlamenti választáson győztes ANO mozgalommal – jelentette be Jan Hamácek, a párt elnöke pénteken Prágában.

Hamácek szerint a május 21-e és június 14-e között lezajlott szavazáson a párttagok 64,74 százaléka vett részt, ami több mint 11 ezer embert jelent. A CSSD kormányzati részvételét a szavazók 58,53 százaléka támogatta, míg 40,20 százalék ellenezte. A belső szociáldemokrata szavazás eredményével véglegesen megnyílt az út az ANO-CSSD kormánykoalíció megkötéséhez. 

Andrej Babis cseh miniszterelnök, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke (b) és Milos Zeman államfő sajtótájékoztatót tart a prágai várban 2018. június 6-án, miután Babis másodszor is kormányalakítási megbízatást kapott. Babis elsõ, kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányítja az ország ügyeit. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Milos Zeman államfő egy hete nevezte ki Andrej Babist újra miniszterelnökké és kormányalakítással bízta meg. Az államfő vasárnap fogadja Babist, aki várhatóan tájékoztatja őt az új kormány tervezett személyi összetételéről. Az ANO és a CSSD megállapodása szerint a 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot.

A prágai sajtó szerint az új kormány napokon belül megalakulhat, bár az, hogy ki fogja vezetni az egyes tárcákat, a nyilvánosság előtt még nem ismert és állítólag véglegesen nem is dőlt el. Milos Zeman nyilvánosan jelezte, hogy nem tetszik neki a szociáldemokraták külügyminiszter-jelöltje, Miroslav Poche.

Miután az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban közösen mindössze 93 képviselője van (78 és 15), az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) már bejelentette, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogja vagy megtűri a koalíciót. Az ANO és a KSCM kormányzati együttműködését megállapodásban fogják rögzíteni. A kommunista párt vezetősége a héten megerősítette, hogy a bizalmi szavazáskor megtűri vagy támogatni fogja az új kormánykoalíciót – Vojtech Filip kommunista pártelnök erről csütörtökön tájékoztatta az államfőt.

A parlamenti bizalmi szavazást az előzetes nyilatkozatok szerint várhatóan július 11-én rendezik meg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »