Jövő nyárig nem tervez kamatemelést az EKB

Az Európai Központi Bank a jövő évtől megszünteti gazdaságélénkítő eszközvásárlási programját – döntött a bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Az EKB honlapjára felkerült közlemény szerint a testület megerősítette, hogy szándékában áll a nettó eszközvásárlásokat 30 milliárd eurós havi ütemben 2018. szeptember végéig folytatni. Az idei utolsó negyedévben az eszközvásárlások havi összegét azonban 15 milliárd euróra csökkentik és a programot az idei év utolsó napján kivezetik.

A kormányzótanács csütörtökön arról is döntött, hogy változatlanul hagyja az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke azt is jelezte, hogy várhatóan 2019 nyaráig még a jelenlegi szinten maradnak a kamatok, azaz még egy évig nem várható kamatemelés.

Mario Draghi bejelentette, hogy az EKB rontott az euróövezet idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzésén. Az új adat már figyelembe veszi a bejelentett kereskedelmi intézkedéseket, amelyek hatása egyelőre még csak korlátozott – mondta Mario Draghi.

Az EKB azzal számol legújabb előrejelzésében, hogy az euróövezet idei hazai összterméke (GDP) 2,1 százalékkal nő az eddig várt 2,4 százalék helyett, a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos becslését 1,9 százalékon tartotta. Az EKB idén és jövőre egyaránt 1,7 százalékos inflációval számol az eddig – ugyancsak mindkét évre – várt 1,4 százalék helyett.

Az euró gyengüléssel reagált az EKB döntéseire, a dollárral szembeni árfolyama a közlemény ismertetése előtti 1,1820-as szintről 1,1680-ra csökkent.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »