Folytatódik a dél-amerikai migrációs válság

Több mint egymillióan érkeztek Venezuelából Kolumbiába az elmúlt 16 hónapban, többségük a gazdasági és politikai válság elől menekült a bogotái kormány által helyi idő szerint szerdán közölt adatok szerint.

Az azonosítási eljárások eredménye szerint 442 462 venezuelainak van tartózkodási engedélye, 376 572-nek pedig nincsen. A két kategóriába tartozó venezuelaiak összesített száma 819 034, rajtuk kívül még 250 ezer kolumbiai tért vissza a latin-amerikai országba. Így összesen több mint egymillió ember érkezett Kolumbiába az elmúlt 16 hónap alatt – tudatta közleményében a bevándorlók regisztrálásáért felelős országos katasztrófa-elhárítási hivatal.

A Kolumbiában törvényesen tartózkodó venezuelaiak közül 181 472-nek van a tartózkodási mellett munkavállalói engedélye is, ők a fővárosban, valamint az északnyugat-kolumbiai Antioquia és az észak-kolumbiai Atlántico megyében élnek – tette hozzá a kormány.

Kolumbia történelmének legsúlyosabb migránsválságával találta szemben magát a világ legnagyobb kőolajlelőhelyeivel rendelkező Venezuela gazdasági helyzetének romlása következtében.

A La Opinion napilap által közreadott képen venezuelaiak tízezrei láthatóak a Kolumbiába vezető Simon Bolivar hídon Cucutában, Kolumbiában, 2018. február 9-én. (EPA/Juan Pablo Cohen)

A két országnak 2219 kilométeres közös határa van, amelynél gyakori a kábítószer-, áru- és üzemanyag-csempészet.

A bevándorlók összeszámlálása mellett Juan Manuel Santos kormánya tervet indított a venezuelaiak alapvető szükségleteinek kielégítésére, a programban részt vesz az ENSZ és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is.

A kolumbiai államfő Nicolás Maduro venezuelai elnököt okolta a kivándorlás miatt, akinek nem ismeri el az újraválasztását. Juan Manuel Santos kérte venezuelai kollégáját, hogy nyissanak humanitárius folyosót a két ország között, amelyen segítséget juttathatnak el „az ínség és az éhség sújtotta” szomszédos ország lakosainak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »