Növelik a megújuló energiaforrások felhasználását az EU-ban

Az uniós intézmények tárgyalói megállapodtak, hogy az Európai Uniónak teljes energiafogyasztása legalább 32 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra, hogy biztosítsa a megváltozó globális energiapiacon is az Európai Unió versenyképességét – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az uniós bizottság javaslatában az szerepelt, hogy a megújuló energia aránya 2020-ig 20 százalékra, 2030-ig pedig 27 százalékra emelkedjen, a megújuló források költségeinek jelentős csökkenése azonban magasabb célszámok megvalósítását teszi lehetővé a költségvetések növelése nélkül.

Az uniós jogszabály arra szólít fel, hogy a tagországok fokozatosan szüntessék meg a főként Délkelet-Ázsiából származó pálmaolaj importját, és számolják fel a megújuló energiaforrások felhasználásának a kistermelők előtt álló akadályait. 

Az intézkedések segíteni kívánják az Európai Uniót abban, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal csökkentse 2030-ig. Célja egyebek mellett, hogy előtérbe helyezze az energiahatékonyságot, világszinten vezető szerephez juttassa az uniót a megújuló energiák terén, valamint, hogy méltányos feltételeket biztosítson a fogyasztóknak – közölték.

A megállapodás követi a párizsi klímaegyezményben rögzített célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatni kell az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 fokos legyen – tették hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek