Jóváhagyták az amerikai termékekre kivetendő uniós vámokat

Egyhangúlag jóváhagyták az európai uniós tagállami kormányok képviselői az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra válaszul tervezett ellenintézkedéseket – közölték csütörtökön brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők szerint a tagállamok képviselői ellenszavazat nélkül jóváhagyták, hogy az EU első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezessen be 25 százalékos importvámot, válaszul az európai acél- és alumínium kivitelt sújtó védővámokra.

Az EU-hoz képest szokatlanul gyors döntést már szerdán előkészítette Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, aki közölte: a tervezettnél korábban, már jövő héten 25 százalékos védővámot vethet ki az Európai Unió mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben.

A már jóváhagyott listán egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

Az USA eközben már további termékkategóriákat vonna a védővámok hálója alá, kedden jelentették be, hogy büntetővámot terveznek bevezetni a spanyol olívatermékekre – végleges döntés július 24-én várható.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »