Rossz időpontot választottak a franciák az olaszokkal való kakaskodásra

Bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba szerdán, miután Párizs bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből. Az olasz pénzügyminiszter, Giovanna Tria máris lemondta szerdai párizsi látogatását és Giuseppe Conte miniszterelnök pénteki útja is kérdéses.

Az Enzo Moavero Milanesi vezette olasz külügyminisztériumban magyarázatot várnak a francia elnöki hivatal keddi közleményére. Ebben Emmanuel Macron francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását. A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma „nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket”.

  • Előzmény:

Olaszországban ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen „undorítónak” nevezte az olaszok eljárását. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó Liga politikusa kedd esti televíziós interjújában kijelentette, hogy a menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át.

„Emmanuel, ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!” – üzente Matteo Salvini a francia elnöknek.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken indul(na) Párizsba, első európai látogatására, ahol Emmanuel Macron is fogadja őt. Olasz sajtóértesülések szerint azonban az olasz fél a történtek miatt a látogatás lemondását mérlegeli. Az olasz pénzügyminiszter, Giovanna Tria máris lemondta szerdai párizsi látogatását. Matteo Salvini szerdai parlamenti felszólalásában kijelentette, a franciák kérjenek bocsánatot vagy Conte is mondja le pénteki útját.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civilszervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.

Az SOS Méditerranée civil szervezet felvétele migránsokról a szervezet Aquarius nevű mentőhajóján, a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

Alakul az osztrák-német-olasz tengely

A francia-olasz kakaskodás közben viszont alakult egy új formáció, mely az eddigieknél szigorúbb alapokra helyezné a bevándorlás kezelését. Horst Seehofer német belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák kancellár ugyanis szerdán Berlinben bejelentették, hogy együttműködést kezd az illegális migráció ellen Németország, Ausztria és Olaszország.

Horst Seehofer az osztrák kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezdeményezésére Róma, Bécs és Berlin együttműködést kezd a biztonság, a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció területén.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy létre kell hozni az „illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét”. Ehhez a törekvéshez kapcsolódik a három ország regionális együttműködése. Hozzátette, hogy hatalmas változás történt az illegális migráció megítélésében 2015-2016 óta, amikor még erős ellenállásba ütközött a „nyitott határok politikája” elleni személyes fellépése. Most már viszont „rendkívül széles és nagy” a külső határ védelmét a középpontba helyező osztrák álláspontot támogató országok tábora – mondta.

A bejelentéssel valószínűleg megtörtént az első hivatalos lépés a Macron-Merkel páros által képviselt politika feladásához, a következő feladat a német álláspont pártok közötti tisztázása lehet.

Horst Seehofer a tárca menekültügyi reformjavaslataival, úgynevezett mestertervével kapcsolatban elmondta, arra törekszik, hogy még ezen a héten megállapodjanak Angela Merkel kancellárral a 63 pontos terv utolsó vitatott pontjáról, arról, hogy vissza lehet-e utasítani a határon a papírok nélkül érkező menedékkérőket, valamint azokat, akiket valamely más EU-s tagországban már nyilvántartásba vettek, és azokat, akiknek menedékjogi kérelmét már elutasították Németországban, és mégis vissza akarnak térni az országba.

Az egyelőre nem nyilvános tervnek ez az eleme német sajtóértesülések szerint azt is tartalmazza, hogy a belépés megtagadása akkor kerülhet szóba, ha az adott évben érkezett menedékérők száma átlépi a 220 ezer főt – ez a feltétel a koalíciós szerződésből következik, amely szerint az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban kell tartani a menekültügyi rendszer keretében, humanitárius okokból befogadott emberek számát.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »