Teljes atommentesítésről és biztonsági garanciákról állapodtak meg Szingapúrban

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által kedden Szingapúrban aláírt dokumentumban Phenjan ismét elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig vállalta, hogy ennek fejében biztonsági garanciákat nyújt Észak-Koreának.

A Reuters hírügynökség által teljes terjedelmében ismertetett dokumentum egy közös nyilatkozat, amely ismerteti, hogy Trump és Kim a szingapúri csúcstalálkozón átfogóan, mélyrehatóan és őszintén cserélt véleményt az újfajta amerikai-észak-koreai kapcsolatok kialakításáról, valamint a tartós és szilárd béke megteremtéséről a Koreai-félszigeten.

A nyilatkozat szerint Trump vállalta, hogy Washington biztonsági garanciákat nyújt Észak-Koreának, Kim pedig megerősítette a „szilárd és megingathatatlan elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atommentesítése iránt”. Az aláírók meggyőződésüket fejezték ki, hogy a két ország viszonya hozzájárul a béke és a jólét megteremtéséhez a félszigeten és a világban, a kölcsönös bizalom megteremtése pedig elősegítheti félsziget atommentesítését.

Szingapúr, 2018. június 12.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök közös dokumentumot ír alá a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben rendezett csúcstalálkozójuk végén 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Evan Vucci)

A közös nyilatkozat négy pontban foglalja össze, hogy Trump és Kim csúcstalálkozóján az Egyesült Államok és Észak-Korea mit vállalt (részlet a dokumentumból):

  1. Az Egyesült Államok és Észak-Korea elkötelezi magát új amerikai-észak-koreai kapcsolatok kialakítása mellett, összhangban a két ország népének béke és jólét iránti vágyával.
  2. Az Egyesült Államok és Észak-Korea egyesíti erőfeszítéseit, hogy tartós és szilárd békemegállapodást hozzanak létre a Koreai-félszigeten.
  3. Újra megerősítve a 2018. április 27-i panmindzsoni nyilatkozatot, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítéséért dolgozik.
  4. Az Egyesült Államok és Észak-Korea elkötelezi magát, hogy átadja egymásnak a hadifoglyok és ütközetben eltűntek maradványait, és azonnal átadja a már azonosítottakat.

A közös nyilatkozat a továbbiakban megállapítja, hogy az első amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó korszakos és nagy jelentőségű esemény, amely túllép a két ország kapcsolatait évtizedekig jellemző feszültségen és ellenségeskedésen.

Trump és Kim pedig kijelentik, hogy elkötelezettek a közös nyilatkozatban foglaltak maradéktalan és gyors végrehajtásában, és ennek érdekében a lehető leghamarabb folytatódnak a kétoldalú tárgyalások: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemsokára tárgyalóasztalhoz ül magas beosztású észak-koreai illetékesekkel.

Hírügynökségek már eleve áttörésnek tartják azt, hogy létrejött az első, és ezért történelminek mondható amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, amely egy diplomáciai folyamatnak csak a kezdetét jelenti. A Reuters szerint ez tartós változást hozhat az északkelet-ázsiai térség biztonsági helyzetében, ugyanúgy, ahogy Richard Nixon néhai amerikai elnök 1972-es pekingi látogatása is átalakuláshoz vezetett Kínában.

Trump: Az USA kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával

Az Egyesült Államok kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával – jelentette ki Donald Trump a csúcstalálkozót követően tartott sajtóértekezletén. Azt mondta, hogy Kim Dzsong Un beleegyezett egy nagyobb rakétakísérleti telep lerombolásába, így Észak-Korea atommentesítése nagyon hamar megkezdődik. Hangsúlyozta azonban: nem tudni, hogy fog ez lezajlani, de érzi, sikerülni fog. Az amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy szükség lesz újabb csúcstalálkozóra Kimmel.

Beszámolt arról is, hogy véget vetnek az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak, amelyek Észak-Korea szempontjából nagyon provokatívnak volt tekinthető, továbbá kitért arra, hogy idővel elképzelhetőnek tartja, hogy csökkentsék a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák számát, de „még nem most”. Szólt arról is, hogy egyelőre nem függesztik fel az Észak-Korea elleni szankciókat.

Elmondta, hogy a találkozón szóba került az emberi jogok kérdése. Ennek kapcsán Trump biztos abban, hogy ezt a kérdést megoldják Észak-Koreában. Az amerikai elnök arra az álláspontra helyezkedett, hogy gazdaságilag elsősorban Dél-Korea és Japán fog tudni segíteni Phenjanon, és ebben nem fognak az Egyesült Államok segítségére szorulni.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy Kim elfogadta meghívását a Fehér Házba, Washingtonba.

Nem sokkal korábban, az ABC hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban Trump elismerte, hogy nem most beszélt először Kimmel, telefonon már konzultáltak egymással. Ezt az amerikai kormányzat eddig nem árulta el.

Oroszország segíthet Észak-Koreának a nukleáris fegyverek megsemmisítésében

Oroszország egészében pozitívan értékeli azt az impulzust, amelyet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó adott a Koreai-félsziget válságának rendezésében, és segítséget nyújthat Észak-Koreának a nukleáris fegyverek megsemmisítésében – jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes orosz hírügynökségeknek, a keddi szingapúri Trump-Kim találkozót kommentálva.

„Nem tudjuk most nem üdvözölni azt, hogy fontos lépés történt. Az ördög természetesen a részletekben bújik meg és meg kell ismerkedni a konkrétumokkal. De az impulzust a mi értelmezésünk szerint megadták” – mondta a diplomata a TASZSZ hírügynökségnek.

Rjabkov szerint Moszkva arra számít, hogy a rendezés érdekében szükség lesz a hathatalmi formátumhoz – az Észak- és Dél-Korea, Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán között folytatott tárgyalásokhoz – való visszatéréshez. „Kínai barátainkkal és a hatoldalú tárgyalások más részvevőivel együtt arra számítunk, hogy eljön az a pillanat, amikor erre a felállásra ismét igény lesz és folytatjuk a munkát az eredmény érdekében” – mondta.

Rjabkov a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: „abban az esetben, ha pozitív precedens jön létre a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének ügyében”, akkor azt Oroszország nemcsak üdvözölni fogja, hanem maximális politikai és megvalósítási támogatást nyújt hozzá.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »