Trump vámpolitikája ellenére dübörög a német gazdaság

Németország gazdasági növekedése az amerikai protekcionista kereskedelempolitika jelentette fenyegetés dacára erős marad, a berlini kormánynak a befektetések növelésére kellene felhasználni a költségvetési többletet, hogy csökkentse a folyó fizetési mérleg többletét – vélik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői.

A világ 37 iparilag fejlett országát tömörítő, párizsi székhelyű nemzetközi szervezet kedden kiadott országjelentésében rámutatott, hogy robusztus a növekedés és erős a konjunktúra. Az euróövezet legnagyobb gazdasága idén és jövőre is 2,1 százalékkal gyarapodhat, miközben az export mindkét évben egyaránt 4,5 százalékkal bővülhet, hiába jelent fenyegetést a kereskedelmi akadályok növekedése és Donald Trump amerikai elnök vám- és szankciós politikája.

A Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Bizottsághoz hasonlóan az OECD is bírálatokat fogalmazott meg a folyó fizetési mérleg nagy többlete miatt.

A német kormánynak strukturális reformokat kell végrehajtani, hogy erősítse a hosszú távú, társadalmilag befogadó és környezetbarát növekedést – mutattak rá az OECD szakértői, hozzátéve, hogy növelni kell az állami beruházásokat és csökkenteni kell a háztartásokat megtakarításra ösztönző intézkedéseket, ezáltal erősítve a fogyasztást.

Az OECD üdvözölte a közelmúltban megkötött, viszonylag magas béremelést előirányzó megállapodásokat, de arra is figyelmeztetett, hogy az alapvetően a magasabb olajárak miatt növekvő infláció bizonyos mértékig erodálja a reálbérnövekedést.

A valutaalap és az Európai Bizottság hosszú ideje unszolja Németországot, hogy a bérek és a beruházások növelésével ösztönözze a hazai keresletet, mert ezzel csökkenthetné a globális kereskedelmi egyensúlytalanságokat. Az IMF a 2018-as évre 2,5 százalékos, a jövő évre pedig 2,0 százalékos növekedést jósolt a német gazdaságnak áprilisi prognózisában.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek