Az Öböl-menti államok megpróbálják kihúzni Jordániát a gödörből

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait mintegy 2,5 milliárd dollár támogatást ajánlottak fel közösen hétfőn Jordániának, ahol napokig heves kormányellenes tüntetések voltak a megszorító intézkedések miatt.

Jordánia gazdasági válsággal és növekvő munkanélküliséggel küzd nem utolsó sorban a térséget megrázó konfliktusok miatt. A közel-keleti állam az utóbbi években szíriai menekültek százezreit fogadta be, miközben kereskedelmi kapcsolatai nagyrészt megszakadtak szomszédjaival. Ammán emellett komoly gondokkal küszködik, hogy rendezhesse a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2016-ban felvett 723 millió dolláros kölcsönét.

Az ammáni kormány január óta több döntést is hozott a költségvetési deficit csökkentése érdekében, például megszüntették a kenyér állami támogatását, és megemelték az általános forgalmi adó mértékét is. A megszorítások több éve nem tapasztalt hevességű tiltakozási hullámhoz, s végül Hani al-Mulki kormányfő lemondásához vezettek.

A Világbank idén mindössze „gyenge gazdasági növekedést” prognosztizált Jordániának, miközben az országban 18,5 százalékos a munkanélküliség.

A három Öböl-állam által felajánlott támogatást több célra fogják felhasználni:

  • az összegből letétet helyeznek el Jordánia központi bankjában,
  • garanciákat nyújtanak a Világbank felé,
  • öt éven keresztül támogatják a jordániai költségvetést,
  • valamint pénzügyi befektetési projektekre fordítják.

Erről Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emír és Mohamed bin Rasíd al-Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, egyben Dubaj vezetője mekkai találkozójukon döntöttek.

Mekka, 2018. június 11.
A Jordán Hasemita Királyi Udvar által 2018. június 11-én közreadott képen II. Abdalláh jordán király (j2), fia, Huszein herceg (j), Mohamed bin Rasíd al-Maktúm, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, egyben Dubaj vezetője (b2) és Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere (b) megbeszélést folytat Mekkában június 10-én. A felek megállapodtak, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait közösen mintegy 2,5 milliárd dollár támogatást ajánl fel Jordániának, ahol napokig heves kormányellenes tüntetések voltak a megszorító intézkedések miatt. Jordánia gazdasági válsággal és növekvő munkanélküliséggel küzd, jelentős részben a térségben forrongó konfliktusok miatt. (MTI/EPA/Jordán Hasemita Királyi Udvar)

Az EU is ígért húszmillió euró gazdasági támogatást

Húszmillió euró gazdasági támogatást ígért Jordániának vasárnap Ammánban tett látogatásán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki kijelentette: az EU „minden rendelkezésre álló lehetséges eszközzel, így gazdasági és pénzügyi értelemben is” támogatni fogja Jordániát.

„Ez az ország életbevágóan fontos szerepet játszik a térségben” – hangsúlyozta a jordániai fővárosban adott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a pénzügyi támogatást a rászoruló jordániaiak megsegítésére szánják. „Ha megengedik nekem a kifejezést, ez nem jótékonysági gesztus, hanem befektetés” – emelte ki Mogherini utalva arra, hogy Jordánia a világ egyik leginstabilabb régiójában helyezkedik el.

Mogherini emlékeztetett arra, hogy az EU az utóbbi három évben egymilliárd euróval (310 milliárd forint) támogatott többek között infrastrukturális, vízgazdálkodási, oktatási, valamint energetikai szektort érintő programokat Jordániában.

Forrás: MTI/dpa/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »