Trump- és Kim-lázban ég Szingapúr

A világ lélegzetvisszafojtva várja Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden esedékes szingapúri csúcstalálkozóját. A leleményes szingapúri vállalkozások azonban felismerték, hogy hogyan kereshetnének rengeteg pénzt a felhajtás kapcsán.

A Vybes nevű szingapúri tech startup például Trump és Kim imitátorokat alkalmazott a hétvégén, hogy ők népszerűsítsék a cég új mobil alkalmazását. Egy belvárosi bevásárlóközpontban tartott szombati rendezvényen azzal lehetett fizetni egy közös fényképért a két „vezetővel”, hogyha valaki letöltötte az appot.

Mint azt Hannes Santana, a Vybes marketing igazgatója elmondta, a vállalat azért döntött úgy, hogy ez a legjobb módja az alkalmazás bemutatásának, mert „Trump és Kim a világ két legnagyobb véleményvezére”. A kampány bejött, ugyanis szombaton felhasználók ezrei töltötték le az applikációt, és alig három óra leforgása alatt több, mint 500 szelfit „adtak el” a letöltésért cserébe.

Howard X (j) és Dennis Alan (b) Kim Dzsong Un és Donald Trump imitátorok a Vybes promóciós rendezvényén a szingapúri Bugis Junction bevásárlóközpontban 2018. június 9-én. (EPA/HOW HWEE YOUNG)

A fenti eset azonban csak egy a rengeteg ajánlat és marketingkampány közül, amelyek igyekeznek kihasználni a csúcstalálkozó körüli hűhót:

A PotCoin digitális fizetőeszköz például bejelentette: ő szponzorálja Dennis Rodman egykori híres profi kosárlabdasztár részvételét a szingapúri csúcstalálkozón.

Rodman ugyanis korábban többször járt Észak-Koreában, sőt, egy 2013-ban rendezett kosárlabda-bemutató vendégeként találkozott Kim Dzsong Unnal is, aki nagy rajongója nemcsak a sportágnak, hanem személyesen a sportolónak is. Az egykori NBA-sztár vélhetően ezért egy Twitter-bejegyzésben nemrég közölte: hajlandó bármit megtenni azért, hogy segítse a két vezető közötti sikeres megbeszéléseket.

Eközben a KFC nemzetközi gyorsétteremlánc bevezetett egy új, „Four Peace Meal” nevű menüt, amelyet péntek óta a Szingapúri éttermekben árusítanak. A kép önmagáért beszél:

Kép forrása: KFC

A Lucha Loco mexikói étterem pedig „El Trumpo” és „Rocket Man” névre keresztelt tacókat dobott piacra múlt hétfőn – az amerikai elnök az észak-koreai vezetőt nevezte „rakétaembernek” konfliktusos viszonyuk egy pontján. Will Leonard csoportvezető szerint a lépés bombasikernek bizonyult, ugyanis estére eddig minden nap elfogyott mindkét újdonság.

Zach Wen, a szingapúri OSG Bar + Kitchen tulajdonosa szimplán egy koreai és amerikai csavarral bolondítja meg az egyik hagyományos szingapúri ételt, a nasi lemakot. Hozzátette, hogy bár az embereknek tetszik az újítás, sokkal többen álltak meg lefényképezni az ételhez készült promóciós plakátot, mint ahányan valóban meg is vették a 16 dollárért kínált különlegességet.

Az étterem egyébként ennél is tovább ment, és az Egyesült Államok vezető kereskedelmi pozíciója előtt is tiszteleg, mondván, hogy az étel készítésénél amerikai szarvasmarhát használnak azért, „hogy Mr. Trump boldog legyen”.

A „Harmony Nasi Lemak” ételt népszerűsítő poszter az OSG Bar + Kitchen szingapúri étterem előtt. (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Ami a szállodaipart illeti, a hotelek azon próbálnak nyerészkedni, hogy igyekeznek bejuttatni a látogatókat a csúcstalálkozóra. A szingapúri bevásárló negyed szívében található Royal Plaza on Scotts körülbelül 20 százalékos növekedést mutatott a foglalások terén március ótaekkor jelentették be az esetleges találkozót. A szálloda körülbelül 15 perces sétára van a Shangri-La épületétől, ahol Trump megszáll, és mindössze 10 perces sétára található a St. Regis-tól, ahol Kim állítólag tartózkodik.

Az esemény megünneplésére a Royal Plaza egy speciális kimchi hamburgerrel is készült, amelyet csak egy hétig értékesítenek. Az ételt csak péntek óta árusítják, de a szálloda igazgatójának elmondása szerint a hamburger már most 20 százalékkal növelte az étterem forgalmát.

Bár úgy tűnhet, a szingapúri vállalkozások nagyot kaszálnak, egészében véve Szingapúr sokat fizet a presztízsért, hogy ott tartják meg a csúcstalálkozót. Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök elmondása szerint a Trump-Kim találkozó megtartása körülbelül 20 millió szingapúri dollárba (15 millió amerikai dollárba) fog kerülni a városállamnak.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »