A NATO még szorosabbra fűzi együttműködését az EU-val

A NATO fokozza eddig is példátlanul szoros együttműködését az Európai Unióval, amelyet az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével júliusban, közös nyilatkozatban is megerősítenek – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

Stoltenberg a kétnapos védelmi miniszteri tanácskozás második napjának szünetében tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a NATO és az Európai Unió a katonai mobilitás könnyítésében egyezett meg, amely lebontja a jogi és bürokratikus akadályokat a határokon átnyúló csapatmozgatások előtt és javítja annak infrastrukturális feltételeit is.

Mint mondta, az EU ígéretet tett arra, hogy segíti a szövetség parancsnoki struktúrájának megerősítését, ugyanis a védelmi miniszterek csütörtökön arról határoztak, hogy 2020-ig megteremtik annak lehetőségét, hogy kevesebb idő alatt megvalósítható legyen a csapatok és katonai eszközök utánpótlása és európai mozgathatósága. Az észak-amerikai és az európai szövetségesek közötti szorosabb kapcsolatért felelős parancsnokságot hoznak létre az amerikai Norfolkban, az európai csapatmozgás összehangolásáért felelős központ pedig a németországi Ulmban jön létre – közölte.

A NATO és az EU kapcsolatát mélyíti az is, hogy a katonai szövetség ismételten megerősítette elkötelezettségét a menekültek megmentése, az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása, valamint a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flotta támogatása iránt.

„A katonai szövetség és az EU értékei és céljai azonosak, ezért tovább javítjuk együttműködésünket egyebek mellett a hibrid- és kibervédelem, a béketeremtés, a terrorizmus és az emberkereskedelem elleni küzdelem terén” – tette hozzá a norvég politikus.

Brüsszel, 2018. június 7.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozója előtt az észak-atlanti védelmi szövetség brüsszeli székházában 2018. június 7-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Stoltenberg újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az olyan esetek, mint Arkagyij Babcsenko orosz újságíró nemrégiben hamisan keltett halálhíre, alááshatja a média szavahihetőségét és a sajtóba vetett bizalmat, emellett ürügyként használhat a propaganda számára is.

A média akkor szolgál biztosítékul a hamis hírek térhódítása ellen, ha kemény kérdéseket tesz fel, ellenőrzi a forrásokat és megírja a tényeket. Minden demokrácia alapja a szabad és független média. A demokrácia szabadsága a médiaszabadság biztosításának záloga – tette hozzá.

A főtitkár szerint az Európa és az Egyesült Államok, vagy egyes partnerországok között fennálló feszültségek nem gyengítik a katonai szövetséget. Mint mondta, mindig is voltak véleménykülönbségek a NATO-partnerek között, egyebek mellett olyan kérdésekben, mint a kereskedelem vagy az Iránnal kötött nukleáris megállapodás, ugyanakkor továbbra is képesek erősíteni az együttműködést és a transzatlanti kapcsolatokat a szövetségen belül.

A partnerségek a nézetkülönbségek ellenére is hatékonyak, az országok képesek együttműködni a terrorizmus elleni harcban, továbbá közös akarattal döntöttek a védelmi kiadások növelése mellett is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »