Továbbra sem látszik a megoldás a Brexit határkérdésében

Súlyos kételyeit fogalmazta meg Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken az Írország és Észak-Írország határára vonatkozó új brit javaslatokkal kapcsolatban.

A brit kormány javaslata értelmében az Egyesült Királyság „korlátozott ideig” tartaná magát a vámunió szabályrendszeréhez, ha a brit EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszak végéig nem sikerülne végleges egyezségre jutni a kétoldalú kereskedelem vámszabályozásáról.

A hatoldalas, technikai jellegű dokumentum szerint ha a kétoldalú vámszabályozásról szóló végleges egyezséget nem sikerülne megkötni az átmeneti időszak 2020 végén esedékes lejártáig, akkor gyakorlatilag még egy évvel meghosszabbodna az átmeneti időszak, de csak a kétoldalú kereskedelmi forgalom vámszabályozására szűkítve.

Brexit: vámkérdésben is átmeneti időszak várható

Barnier brüsszeli sajtóértekezletén leszögezte: nem terjeszthető ki a szigetország egészére az uniós megoldási javaslat, amelynek értelmében megfelelő jövőbeli megállapodás hiányában Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak. A főtárgyaló bírálta, hogy Theresa May brit kormányfő ideiglenes megoldásról beszélt, és hangsúlyozta, tartósan meg kell akadályozni a fizikai határellenőrzési rendszer visszaállítását az Ír-szigeten. Kiemelte továbbá, hogy a brit tervezet több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad, de ez még nem jelenti annak teljes elutasítását, a felek folytatni fogják az egyeztetést.

A brit EU-tagság várhatóan jövő márciusban szűnik meg, de a brit kormány és az Európai Unió elvi megállapodása alapján ezután átmeneti időszak következne, mely 2020 végéig tartana, és addig az Egyesült Királyság és az uniós partnerországok a jelenlegi szabályrendszer alapján férnének hozzá egymás piacaihoz.

Továbbra is megoldatlan kérdés azonban, hogy az átmeneti időszak után milyen vámszabályok lépnek érvénybe a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben és hogyan kezelik az ír-északír határ kérdését. Fizikai határellenőrzést egyik fél sem szeretne, de Írország a britek kilépése után is az EU tagja marad, így az ír-északír határ lesz majd az Európai Unió egyik külső határa.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »