A szankciók miatt korlátozza iráni tevékenységét a KBC-bankcsoport

Jelentősen korlátozni fogja iráni tevékenységét csütörtöki bejelentése szerint a brüsszeli székhelyű KBC-bankcsoport az iszlám köztársaság ellen ismét életbe lépő amerikai szankciókkal összhangban, és kizárólag humanitárius célú ügyleteket fog teljesíteni.

„A KBC-csoport rögtön az atomszerződés Egyesült Államok általi felmondása után úgy döntött, hogy a humanitárius célú ügyletekre korlátozza iráni tevékenységét” – közölte a bankcsoport. Mint írták, a függőben lévő egyéb tranzakciókat a megszabott határidőn belül felszámolják.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán elleni büntetőintézkedéseket. Így 90, illetve 180 nap múlva ismét érvényes lesz az atomalkuban feloldott összes, Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó szankció, ha csak ez idő alatt nem sikerül új megállapodást kidolgozni.

A szerződés többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, illetve az Európai Unió viszont az egyezmény érvényben tartására törekszik, mivel a kereskedelmi kapcsolatok fenntartásával látják biztosítottnak az iráni nukleáris fegyverkezés megelőzését. Ennek sikere viszont igencsak kérdéses, tekintve, hogy Irán közben bejelentette, hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

Washington ráadásul másodlagos szankciókkal megtilthatja az Iránban aktív külföldi cégek kereskedését amerikai cégekkel vagy amerikai bankok közreműködésével, s ezzel lényegében lehetetlenné teszi más országok iráni beruházásait és egyéb gazdasági ügyleteit. Ennek hatására döntött a KBC is iráni tevékenységének korlátozásáról.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »