Újraindulhat Bulgária atomerőmű-projektje

A bolgár parlament feltételekkel ugyan, de engedélyezte csütörtökön, hogy a kormány újraindítsa a belenei atomerőmű megépítésének 2012-ben befagyasztott projektjét. 

A képviselők – 172 igen és 14 nem szavazattal, két tartózkodás mellett – megbízták az energiaügyi minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat stratégiai befektetőkkel a kétezer megawatt teljesítményre tervezett erőmű tervéről. A parlament ugyanakkor kikötötte, hogy a kormány nem ajánlhat fel állami garanciákat, és nem ígérheti meg az előállított elektromos energia preferenciális áron történő megvásárlását.

Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter a múlt hónapban találkozott Bernard Fontanával, a Framatome francia atomerőmű-építő vállalat elnök-vezérigazgatójával, és jelezte, hogy a bolgár kormány „örülne, ha egy ilyen vállalat, mint a Framatome részt venne” a terv megvalósításában. A bolgár energiaügyi minisztérium közölte, hogy a projekt iránt már érdeklődött a CCNC kínai, a Roszatom orosz és egy harmadik, meg nem nevezett vállalat is.

Bulgáriában 2005-ben hirdettek tendert a Duna parti Belene városkába tervezett atomerőműre. A nyertes cég, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport a 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt.

A bolgár kormány 2012-ben befagyasztotta a beruházást, mert nem tudott megállapodni az orosz féllel a kivitelezés költségéről, és nem sikerült nyugati befektetőt találni. A zátonyra futott ügylet nyomán 601 millió euró kártérítést fizettek a Roszatomnak.

A belenei atomerőmű-projekt igen vitatott Bulgáriában – számos szakértő azt állítja, hogy nem lesz nyereséges a működtetése, mivel sem Bulgáriának, sem a szomszédos országoknak nem lesz szüksége új energiaforrásokra 2035 előtt.
Bulgáriában jelenleg egyetlen atomerőmű üzemel. A Duna mellett fekvő kozloduji erőműben két, egyenként ezer megawatt teljesítményű szovjet gyártmányú reaktor működik, és ezek Bulgária áramtermelésének 33 százalékát adják.

A délkelet-európai állam gázszükségletének 95 százalékát, kőolajfogyasztásának pedig 80 százalékát oroszországi importból fedezi. Bulgária egyetlen olajfinomítója a Lukoil orosz olaj- és gázkitermelő cég tulajdonában áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »