Brexit: vámkérdésben is átmeneti időszak várható

A brit kormány csütörtökön ismertetett javaslatcsomagja szerint Nagy-Britannia „korlátozott ideig” még tartaná magát az Európai Unió vámuniójának szabályrendszeréhez, ha a brit EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszak végéig nem sikerülne végleges megállapodást elérni a jövőbeni kétoldalú kereskedelem vámszabályozásáról.

A brit EU-tagság várhatóan jövő márciusban szűnik meg, de a brit kormány és az Európai Unió elvi megállapodása alapján ezután átmeneti időszak következne, ami 2020 végéig tartana, és addig Nagy-Britannia és az uniós kereskedelmi partnerországok a jelenlegi szabályrendszer alapján férnének hozzá egymás piacaihoz.

  • Átmeneti időszak várható:

Körülbelül másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot, melynek során a szigetországnak továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt.

2020 végéig csendes EU-tag maradhat Nagy-Britannia

Barnier: 2020 végéig le kell zárni a Brexitet

Továbbra is megoldatlan kérdés azonban, hogy az átmeneti időszak után milyen vámszabályok lépnek érvénybe a kétoldalú kereskedelemben. Az üzleti szektor képviselői is felhívták már a figyelmet, hogy ha nem lesz kereskedelmi megállapodás az EU-val, és emiatt a brit EU-tagság megszűnése után vámadminisztrációs eljárásokat kell alkalmazni a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben, az súlyos költségekkel és potenciális fennakadásokkal járhat.

A csütörtökön ismertetett brit javaslat arra az esetre vonatkozik, ha a vám- és határkérdést az átmeneti időszak végéig nem sikerülne véglegesen rendezni. A hatoldalas, technikai jellegű dokumentum szerint ha a kétoldalú vámszabályozásról szóló végleges egyezséget nem sikerülne megkötni az átmeneti időszak 2020 végén esedékes lejártáig, akkor gyakorlatilag még egy évvel meghosszabbodna az átmeneti időszak, de csak a kétoldalú kereskedelmi forgalom vámszabályozására szűkítve.

A dokumentum – amelyet az EU-nak is jóvá kell hagynia – leszögezi, hogy a brit kormány várakozása szerint a majdani vámeljárásokat szabályozó végleges megállapodás legkésőbb 2021 végéig életbe lép.

A javaslatcsomag szövege többször is hangsúlyos utalást tesz arra, hogy mindez csak feltételes javaslat, kizárólag arra az esetre, ha a végleges vámszabályozási eljárásra vonatkozó megállapodás késne.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »