A bajor kormány szigorított a menekültügyi szabályokon

Menekültügyi szigorításokat vezetett be a bajor tartományi kormány. A kedden elfogadott program többek között a menedékkérők pénzbeli juttatásainak csökkentéséről és szállásaik ellenőrzésének erősítéséről szól.

Bajorország meg akarja mutatni, hogy „a jogállam működik”, és menekültügyi programjával „példakép” lehet más német tartományok számára – hangsúlyozta Markus Söder tartományi miniszterelnök a kormány ülése után. A „rossz ösztönzők” megszüntetése érdekében Bajorország szakít azzal a gyakorlattal, hogy „fizetést” adnak a menedékkérőknek, így ahol csak lehet, áttérnek a természetbeni juttatásokra – tette hozzá.

Joachim Herrmann belügyminiszter elmondta, hogy a kormány ragaszkodik a rendhez és a biztonsághoz a menedékkérőket befogadó szállásokon és környékükön, ezért megalakítanak egy rendőrségi akciócsoportot, amelynek az a feladata, hogy megadja „a jogállam gyors válaszát” a rendbontó menedékkérőknek. Aki erőszakos cselekményekre vetemedik vagy randalírozik, az „eljátszotta a vendégjogát” – mondta.

A program tartalmazza továbbá, hogy a közhasznú munka területén további ötezerrel növelik a menedékkérők által betölthető állások számát, és szigorúbban fellépnek az ilyen munkalehetőség elől kitérő emberekkel szemben. Aki Bajorországban akar élni, annak dolgoznia is kell a közösségért – indokolták a döntést a kormányülésről kiadott tájékoztatóban.

A természetbeni juttatásokkal és a közmunka lehetőségének bővítésével „világossá tesszük, hogy a menedékjog nem a szociális ellátórendszert célzó bevándorlást szolgálja, hanem nagy humanitárius érték a valóban védelemre szoruló emberek számára” – mondta a bajor belügyminiszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A tartományi kormány egyebek mellett tervezi, hogy az elutasított és hazatoloncolásra jelölt menedékkérők elszállításáért felelős szövetségi rendőrség mellett a tartományi rendőrség is szervez hazatoloncolásokat. A program tartalmazza azt is, hogy mind a hét fő közigazgatási egységben – kerületben – kiépítik az előző bajor kormányfő, Horst Seehofer vezette szövetségi belügyminisztérium terveiben szereplő új típusú befogadóközpontokat – a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak nevezett létesítményeket -, amelyek arra szolgálnak, hogy az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig elhelyezzék a menedékkérőket.

A bajor kormány a keddi ülésén elfogadta az úgynevezett határrendőrségről szóló belügyminisztériumi előterjesztést is. Az új rendőrségi szervezet júliustól működik majd, ötszáz fővel. A létszámot 2019-től évente százzal növelik, így 2023-ban már ezer rendőr védi Bajorország határát. A passaui központtal működő határrendőrség a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséggel együttműködve dolgozik, részt vesz a zöldhatár ellenőrzésében és az országhatártól számított 30 kilométeres zónában végzendő úgynevezett mélységi határellenőrzésben is.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »