Kína szerint a memória-áramkör gyártók trükköztek az árakkal

Kína kartellmegállapodás gyanújával vizsgálatot indított külföldi DRAM memória-áramkör gyártó vállalatok ellen.

A Reuters hírügynökséget az ügyről tájékoztató belső forrás szerint a kínai hatóságok azt gyanítják, hogy a memória-áramkörök árának nagymértékű emelkedését a Samsung Electronics Co. Ltd., az SK Hynix Inc. és a Micron Technology Inc. vállalatok hallgatólagos megállapodása idézte elő. A három vállalat együtt a világ DRAM memória-áramkör piacának 96 százalékát ellenőrzi. Az áramkörök ára pedig két év alatt megduplázódott.

Az amerikai és a két dél-koreai vállalat hírügynökségi megkeresésre egyaránt megerősítette, hogy az utóbbi napokban a kínai versenyhivatal munkatársai jártak hivatali helységeikben, részletekkel azonban nem szolgáltak.

A félvezető iparágának felfejlesztésébe invesztált hatalmas összegek ellenére is Kína a világ legnagyobb memória-áramkör importőre és mintegy 20 százalékát vásárolja fel a világpiaci forgalomnak. Mivel az országban gyártott számítógépek és okostelefonok általában olcsóbbak a más országokban gyártottaknál, a memória áramkör árak emelkedése különösen érzékenyen érintette a kínai vállalatokat.

A kínai vállalatoknak külföldi chipgyártók felvásárlására tett kísérleteit pedig rendszeresen meghiúsította az amerikai versenyfelügyelet.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »