Izrael máris katonai csapással fenyegeti Iránt, az EU kivár

Az Európai Unió bejelentette kedden, hogy „tanulmányozza” Irán bejelentését az urándúsító kapacitás növelésének előkészítéséről, ugyanakkor felszólította Teheránt, hogy tartsa be az ezen a téren vállalt kötelezettségeit. Izrael katonai csapást helyezett kilátásba abban az esetben, ha Irán ismét hozzáfog atomfegyver kifejlesztéséhez.

„Tanulmányozzuk az iráni hatóságok bejelentését. Az Európai Unió tartja magát az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodáshoz, amíg Teherán is ezt teszi” – mondta az uniós diplomáciát vezető Federica Mogherini szóvivője egy brüsszeli sajtótájékoztatón. Irán kedden írásban értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

„Utasítottam Irán atomügynökségét, hogy álljon készen az urándúsító kapacitásának helyreállítására” – mondta erről Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője hétfőn.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök első reagálásában hangsúlyozta, hogy meg fogják akadályozni, hogy Irán szert tegyen atomfegyverre. „Nem lepődtünk meg. Nem hagyjuk, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – jelentette ki Párizsban, ahová kedden érkezett.

Jiszrael Kac hírszerzésügyi miniszter ennél határozottabban fogalmazott: „ha megtudjuk – és meg fogjuk tudni – hogy újrakezdi a korábbi nukleáris programját, akkor egy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció… katonai csapást mér Iránra”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/dpa/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »