Az EU és Kanada is gyors lépéseket tett Trump importvámjai miatt

A kanadai alumíniumra és acélra csütörtökön kivetett amerikai vámokra válaszul Kanada péntektől megemelte számos amerikai termék importvámját. 

Kanada pénteki bejelentése szerint a most kivetett vámokból származó bevétel együttes értéke mintegy 16,6 milliárd kanadai dollár (12,8 milliárd dollár, 1 kanadai dollár=211,32 forint), ami nagyjából fedezi az amerikai vámemelés hatását. Kanada két listát állított össze.

Az egyikbe azok a termékek kerültek, amelyeknek az importvámja 25 százalékra emelkedik, míg a másik listán szereplőké 10 százalékra nő.
Az első kategóriába olyan termékek kerültek, mint például a vasútépítéssel kapcsolatos fémtermékek, továbbá fémcsövek és fémdrótok, a másik kategóriába került például több élelmiszeripari termék (joghurtok, cukorkát, narancslevek, kávé), és ide sorolták a mosószereket, a WC-papírt, a játékkártyákat és hálózsákokat.

  • Az EU a WTO-hoz fordult
A Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok miatt az Európai Bizottság, valamint megkezdte az arányos ellenintézkedések előkészítését – jelentette be pénteken Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.

Sajtótájékoztatóján Malmström rendkívül szerencsétlennek nevezte a szerinte tisztán protekcionista döntést, amely amellett, hogy tovább gyengíti a transzatlanti kapcsolatot, súlyos zavarokat kelthet a világkereskedelemben.

Donald Trump amerikai elnök március 23-án jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról, de egyelőre nem sikerült tető alá hozni a megállapodást. Ezután Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói termékekre ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más országéra.

Kanada az Egyesült Államok legnagyobb acélszállítója, a teljes amerikai importon belül Kanada részesedése 16,7 százalék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek