Pedro Sánchez, a politikai túlélő

Pedro Sánchez nemcsak a kormányfői posztot, hanem a nagy politikai túlélő címet is megörökölheti elődjétől, Mariano Rajoytól; hiába jósolták többször is bukását, politikai karrierjének végét az elmúlt években, most mégis Spanyolország miniszterelnöke lesz belőle.

A 46 éves közgazdász végzettségű szocialista politikus több mint 20 éves politikai karriert tudhat maga mögött. Sokáig Brüsszelben dolgozott és a spanyol közvélemény előtt a 2015-ös országos parlamenti választások előtt szinte ismeretlen volt. Kritikusai szerint jó külseje, kiállása közrejátszott abban, hogy akkor ő lett a megújuló szocialista párt „arca”, amit támogatói viszont inkább előnynek neveztek.

Pártja tőle remélte, hogy a konzervatívoktól elszenvedett 2011-es súlyos választási vereség után győzelemre vezeti őket, de 2015 decemberében még rosszabbul szerepeltek. Az akkori választások után, a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem tudott kormányt alakítani, mert nem volt meg hozzá a szükséges parlamenti többsége. Mariano Rajoy ezért visszautasította a király felkérését, és nem mérettette meg magát a parlamentben miniszterelnök-jelöltként.

Ezzel szemben Pedro Sánchez, mint a választásokon második helyen végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányfő-jelöltje megpróbált létrehozni egy baloldali koalíciós kormányt, ám kísérlete kudarcba fulladt, a parlament nem szavazott neki bizalmat. A hónapokig tartó belpolitikai patthelyzet után így 2016 nyarán meg kellett ismételni a választásokat.

A szocialisták Sánchez vezetésével ekkor történetük legrosszabb választási szereplését érték el, bár megőrizték ellenzéki vezető szerepüket, de eddigi legkisebb, 84 fős frakciójukat alakíthatták meg. A párt népszerűsége addig soha nem látott mélypontot ért el.

Madrid, 2018. június 1.
Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára az ülésteremben a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (j) ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány második napi parlamenti vitája után Madridban 2018. június 1-jén. A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. (MTI/AP/Francisco Seco)

A választási kudarcok és bírálatok ellenére a PSOE főtitkára továbbra is talpon maradt, és elszánt ellenzője volt annak, hogy pártja bármilyen módon együttműködjön a parlamenti választásokon győztes, de kisebbségben lévő konzervatívokkal. Pártjában azonban belső válság robbant ki a kérdésben: Sánchez álláspontját a vezetőtestület leszavazta, ez pedig lemondásához vezetett. Parlamenti mandátumát is visszaadta.

A szocialisták pedig végül tartózkodásukkal engedték kormányt alakítani a Néppártot (PP), és így véget vetettek kilenc hónapnyi politikai bénultságnak.

Sánchez azonban tavaly tavasszal újraindult a szocialista párt vezetéséért, és sokak legnagyobb meglepetésére visszanyerte korábbi posztját. Elemzők a győzelmét azzal indokolták, hogy a párttagságot feldühítette, ahogy a pártvezetés ősszel lényegében „eltávolította” őt, valamint az is, hogy a szocialisták hagyták a konzervatívokat kormányt alakítani.

Az elmúlt három évet nagyban jellemezte a két legnagyobb spanyol politikai párt vezetője, Mariano Rajoy és Pedro Sánchez párharca. Vitáik, ideológiai különbségeik ellenére azonban több jelentős ügyben képviseltek nyilvánosan közös álláspontot, ilyen például a katalán függetlenségi törekvések elutasítása, Spanyolország egységének védelme.

Sánchez most ígéretet tett az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására, de azt is hangsúlyozta, hogy az együttműködés csak az alkotmányos kereteken belül képzelhető el.

A spanyol parlament pénteken megvonta a bizalmat Mariano Rajoy néppárti kormányfőtől. A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfőjelöltnek, aki – miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos közlönyben – elfoglalhatja hivatalát és megnevezheti kormányának tagjait. Tovább a teljes cikkre

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke teljes bizalmát fejezi ki az új spanyol kormány iránt – közölte sajtótájékoztatóján Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője pénteken, újságírói kérdésre válaszolva. A szóvivő brüsszeli tájékoztatóján elmondta, hogy Juncker gratuláló levelet küldött Pedro Sáncheznek, amelyben kijelentette: bízik a spanyol kormányban, hogy konstruktív módon fog hozzájárulni egy erősebb, egységesebb és tisztességesebb Európai Unió érdekében végzett munkához.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »