Nincs több türelem, jönnek az importvámok

Washington pénteki hatállyal kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre – közölte Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter amerikai újságírókkal telefonon.

A tárcavezető részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de azt közölte, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói portékákra ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más ország importtermékeire.

Donald Trump amerikai elnök március 23-án – nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva – jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával pedig az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház azonban átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserében az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egy hónap haladékot kapott az EU az amerikai védővámok kapcsán

Németország szerint az EU végül nem mentesül Trump védővámjai alól

Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról.

„A tárgyalások nem vezettek eredményre” – fogalmazott az amerikai újságíróknak Wilbur Ross, aki az Európai Unióval folytatott tárgyalások vezetője. A miniszter hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is tárgyalni akar kereskedelmi partnereivel.

A The Wall Street Journal szerdán délután az internetes oldalán közölte a hírt, miszerint az amerikai kormány várhatóan kiveti a védővámokat. Wilbur Ross ugyanis szerdán Párizsban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácskozásán jelezte: várhatóan bevezetik a  védővámokat. Igaz, a miniszter szerdán még csupán az Európai Unióra kivetendő tarifákról beszélt.

Az EU várhatóan nem vár sokat a válaszlépéssel

Rövidesen bejelenti az Európai Bizottság a megfelelő válaszintézkedéseit az importált acélra és alumíniumra „tisztán protekcionista” céllal kivetett amerikai védővámokra – közölte csütörtökön a testület elnöke, miután az Egyesült Államok tudatta, nem ad további mentességet az Európai Uniónak.

Jean-Claude Juncker aggodalmát fejezte ki az „indokolatlan” amerikai döntés miatt, amely szerinte ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival.

 

Az Európai Bizottság még márciusban összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot. Hivatalosan annyit közöltek, hogy ezen egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel.

Sajtójelentések szerint azonban a listán megtalálhatók bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, valamint a bourbon whiskey is.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, az Európai Uniót is súlyosan érinti az acéliparban jelentkező túlkapacitás problémája, amelynek kezelése érdekében az EU közösen szándékozott fellépni, s az elmúlt hónapokban ezért minden lehetséges szinten folyamatosan egyeztetni próbált Washingtonnal.

„Az Egyesült Államok éppen a problémák okozóinak kedvez azzal, hogy olyanokat vesz célba, akik nem felelősek a túlkapacitásokért” – fogalmazott Juncker, majd azt is leszögezte, hogy a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal összhangban fogják megvédeni az unió érdekeit.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »