Még a szakértői kormány sem jön össze Olaszországban

Eredménytelenül zárult Sergio Mattarella olasz államfő és a kormányalakítással megbízott Carlo Cottarelli keddi római találkozója, amelyen a szakértői kormány miniszteri névsoráról egyeztettek.

Az elnöki palota bejelentése szerint Carlo Cottarelli tájékoztatta az államfőt a kormányalakítás állásáról – újabb találkozót szerdán tartanak.
A bejelentés meglepetésnek számít, mivel az újságírókat azért hívatták az elnöki palotába, hogy bemutassák nekik a kormányt.

A sajtó hivatalos bejelentésre várt, Carlo Cottarelli azonban hirtelen elsietett az elnöki palotából, az újságírókkal pedig egy hivatalnok közölte, hogy még nincs szakértői kormány. Az elnöki palota tevékenységéről beszámoló tapasztalt tudósítók szerint „már az államfői protokoll is felborult, ilyesmi még sohasem történt Olaszországban”.

Elemzők szerint a kormányalakítás akadozik, mivel Carlo Cottarelli nehezen talál minisztereket egy olyan kormányba, amely biztosan nem kap bizalmat a parlamentben és eleve kudarcra van ítélve.

Sergio Mattarella államfő hétfőn bízta meg kormányalakítással a közgazdász Carlo Cottarellit, miután vasárnap az államfő nemet mondott  az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, és ezzel megakadályozta a két párt közös kormányát.

Mélyül a politikai válság Olaszországban, mégsem lesz új kormány

Már az euró is megérzi az olasz belpolitikai válságot

Carlo Cottarelli elfogadta a megbízatást és minél előbbi kormányt ígért, a korábbi tervek szerint már a héten bizalmat akart kérni a római parlamentben. Az államfő által kijelölt kormányfőt azonban egyetlen párt sem támogatja: a balközép Demokrata Párt (PD) is úgy döntött, inkább tartózkodik. Bizalom nélkül Carlo Cottarelli lemondásra kényszerül és kormánya ügyvivőként vezetné Olaszországot néhány hónapig, az új választásokig.

A szakértői kormány nehézkes megalakulása újabb fordulatot jelent a március 4-i parlamenti választások óta folyamatosan komplikálódó olaszországi politikái helyzetben. Ha Carlo Cottarelli nem tud kormányt alakítani, az államfőnek azonnal fel kell oszlatnia a március végén megalakult római parlamentet és új választásokat kell kiírnia, ami azt jelenti, hogy az olaszok akár már júliusban ismét az urnákhoz járulhatnak.

Olaszországban nyáron még soha nem tartottak választást. Igaz, az is rendkívüli Olaszországban, hogy egy évben kétszer tartsanak választásokat. Választási kampányra sincs szükség, hiszen az olaszok már az év eleje óta választási kampány körülményei között élnek, amely a már 86 napja húzódó kormányalakítás alatt is folytatódott.

A felmérések szerint az újabb választásokon ismét az M5S tarolhat, az igazi győztes azonban a Liga lehet. A felmérésekben a márciusban 17 százalékkal teljesítő Liga támogatottsága jelenleg 27 százalékon áll, miközben az M5S népszerűségi mutatója a két hónappal ezelőtti 32 százalékról 29-re csökkent.

Matteo Salvini, a Liga vezetője egyelőre hűvösen nyilatkozott a jobbközép koalíció újbóli egységéről a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (FdI). Nem kizárt, hogy az M5S-Liga kormányszerződése a két párt közös kampányát vagy egyesülését sugallta. Az M5S és a Liga együtt egész Olaszországot meghódíthatná, de a Liga akár önállóan is indulhat a választásokon.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »