Újra esélyt kap Babis a kormányalakításra

Milos Zeman cseh államfő még június közepe előtt második alkalommal is Andrej Babist nevezi ki miniszterelnöknek, és hivatalosan megbízza az új kormány megalakításával. Ezt maga Zeman közölte hétfőn este a közszolgálati Cseh Televízió által sugárzott rövid interjúban. 

Andrej Babis –  aki az októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke – első kormányalakítási kísérlete januárban megbukott, így Babis és kormánya azóta ügyvezetőként irányítja az ország ügyeit.

„Andrej Babist még június 15-e előtt biztosan kinevezem kormányfőnek” – jelentette ki a cseh államfő. Megjegyezte, hogy a kinevezés pontos dátumát néhány napon belül határozza meg. Zeman kifejtette: eljárásával fel akarja gyorsítani a kormányalakítást, és bizonyos nyomást kíván gyakorolni a Cseh Szociáldemokrata Pártra (CSSD), amely június 14-ig belső szavazáson dönti el, hogy kormánykoalícióra lép-e az ANO-val.

  • Előzmények:

Csúnya lett a cseh választási kampány hajrája

Sikertelenül zárultak a cseh koalíciós tárgyalások

Az államfő szerint a pártszavazás eddigi lefolyása azt jelzi, hogy a szociáldemokraták többsége a koalíció mellett teszi le a voksát.

„Ha nem ez lenne az eredmény, van egy B-tervem is. Arról azonban előbb Andrej Babist fogom tájékoztatni” – szögezte le Zeman. Hozzátette: nem előrehozott választásról van szó. A köztársasági elnök, miután kormányfővé nevezi ki Babist, két hetet ad neki, hogy előterjessze kormánya tagjainak névsorát. Az új kormány iránti bizalmi szavazásra a parlamenti alsóházban július végén kerülhet sor – vélekedett Zeman. Nem zárta ki, hogy a parlament ülésén személyesen is részt vesz.

„Amennyiben június közepéig valóban újra kormányfővé nevez ki az államfő, akkor a kormány minisztereinek névsorát két hét alatt előterjesztem” – reagált az elnöki bejelentésre Babis.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »