Kolumbia OECD-tag lett

Kolumbiát pénteken felvették a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). Juan Manuel Santos kolumbiai elnök szerint országa a helyes üzleti gyakorlat és a beruházások ösztönzésével érdemelte ki a tagságot.

„Ez nagyszerű hír országunknak. Az OECD a legfontosabb szervezet a közpolitikák ösztönzéséhez a világon. Ez egy nagyon fontos lépés Kolumbia modernizálásához. A legjobbakkal akarjuk összehasonlítani magunkat, hogy a legjobbak lehessünk” – fogalmazott Santos.

„Mindez nagyszerű lehetőséget nyit arra, hogy fejlődhessünk az egészségügy, az oktatás, a korrupcióellenes harc és a környezetvédelem terén. Hét és fél év intenzív munka volt, s szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik keményen dolgoztak, hogy valóra válthassuk ezt az álmot” – emelte ki.

„Nagy örömmel fogadjuk Kolumbiát az OECD tagjaként. A szervezetünkhöz történő csatlakozás Santos elnök egyik prioritása volt, amikor hivatalba lépett, s örülünk, hogy a folyamatot még mandátuma idején sikerült befejezni” – hangsúlyozta Angel Gurría OECD-főtitkár pénteki közleményében. A dokumentum szerint az OECD számos bizottsága mélyreható vizsgálatot végzett Kolumbiában, s megállapították: a latin-amerikai ország nagyszabású reformokat hajtott végre annak érdekében, hogy összhangba hozza törvénykezését, illetve szakpolitikáit az OECD szabványaival.

Az szervezet közlése szerint Santos és Gurría a csatlakozási egyezményt május 30-án fogják aláírni az OECD Tanácsának miniszteri szintű ülésén Párizsban. A dél-amerikai ország a szervezet 37. tagjaként csatlakozik az OECD-hez, röviddel azt követően, hogy Litvániát május elején felvették.

Az OECD az 1947-ben a Marshall-segély lebonyolítására és a nyugat-európai országok gazdaságának háború utáni konszolidálására felállított Európai Gazdasági Együttműködés Szervezetének (Organization for European Economic Cooperation – OEEC) jogutódaként jött létre. A fejlett piacgazdasággal rendelkező országokat tömörítő szervezet a tagországok gazdasági és szociális politikájának koordinálására biztosít intézményes keretet. A szervezet fő céljának tekinti, hogy elősegítse a tagországokban a gazdasági növekedést, a magas foglalkoztatási szintet és a pénzügyi stabilitást, illetve a világkereskedelem fejlődését.

Forrás: MTI/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »